niewymierność
zosia: usun niewymiernosc
3/(1+3√2)
31 gru 16:26
31 gru 16:43
31 gru 16:43
zosia: ale nie wiem wlasnie skad wszyscy biora te liczby przez ktore nalezy przemnozyc bo zazwyczaj
sie bralo mianownik ze zmienionym znakiem a tu nie rozumiem skad bierze
to
31 gru 16:58
zosia: aha to jest wzor skroconego mnozenia
31 gru 17:06
zosia: ale czemu w tych rozwiazaniach pomijaja czynnik (a+b) z tego wzoru a3 + b3
31 gru 17:17
zosia: i nie mnoża przez niego licznika i mianownika
31 gru 17:17
Aruseq: bo ten czynnik już jest w mianowniku
31 gru 18:07
zosia: no i co ze jest ale mamy mnozyc gore i dol o to samo to czemu tak
1 sty 12:54
Jolanta: zeby usunąc niewymiernosc w tym przykładzie trzeba 3√2 podniesc do potegi 3 Tak?
1 sty 13:03
Jolanta: korzystamy ze wzoru
a3+b3=(a+b)(a2−ab+b2)
a=1 b=3√2
(1+3√2) * (1−3√2+(3√2)2) pomnozymy przez ten nawias licznik i mianownik i
niewymiernosc w mianowniku zniknie
1 sty 13:10
zosia: to czemu w przykladach mnoza wszyscy tylko przez (a2−ab+b2) i wychodzi
1 sty 13:22
zosia: oczywiscie te 2 to do potegi
1 sty 13:22
Aruseq: No przecież masz to wytłumaczone wyżej. W mianowniku znajduje się już czynnik (a+b), wiec do
wzoru skróconego mnożenia brakuje tylko czynnika (a2−ab+b2). Tak samo jakby było (√5−2) w
mianowniku, to mnoży się wtedy tylko przez (√5+2)
1 sty 13:25
zosia: no ale w liczniku nie ma(a+b) a nie mnozy sie dodatkowo przez niego tylko samo (a2−ab+b2
1 sty 13:45
Aruseq: A co ma licznik do usuwania niewymierności?
1 sty 14:12
zosia: no mnozy sie licznik i mianownik tym samym po jest to 1
1 sty 15:01
Aruseq: Niech ktoś inny sprobuje ci to wytłumaczyć, bo ja już jaśniej nie potrafie
1 sty 15:03
Jolanta: Zosiu a co wychodzi jeżeli pomnozysz (a+b)(a2−ab+b2) ?
1 sty 17:32
zosia: a3+b3
1 sty 20:50
zosia: nie rozumiem was
1 sty 20:50
Jolanta: (a+b)=(1+3√2) czyli wysterczy pomnozyc przez (1−3√2+3√22)zeby wyszlo 1+2 w mianowniku
1 sty 21:05