Funkcja
kaszojadka: | | |x+3|+|x−3| | |
Dana jest funkcja f określona wzorem f(x)= |
| dla każdej liczby rzeczywistej |
| | x | |
x≠0.
Wyznacz zbiór wartości tej funkcji.
Tu jest niby rozwiązanie
https://matematykaszkolna.pl/strona/4041.html
Ale niezbyt rozumiem co stało się na początku tego rozwiązania
na początku są jakieś błędne przedziały, w których nie uwzględniono, że x≠0, a potem jeszcze
jakieś inne przedziały
proszę o wytłumaczenie
21 gru 23:09
Monika: Bo tu chodzi o to, że dla licznika rozpatrujesz definicję wart. bezwzględ.
Wiadomo, że wykluczamy 0 więc:
1. pierwszy składnik >0 i drugi też>0. Zapisujesz wspólną część i potem tę definicję stosujesz
do licznika
masz wtedy
(x+3+x−3)/x i wychodzi Ci 2x/x, a więc y=2.
2. pierwszy składnik >0, drugi <0 i tak samo jak powyżej zapisujesz wspólna część, a potem ten
warunek stosujesz do licznika, to masz:
(x+3 −x+3)/x = 6/x więc y=6/x
3. pierwszy składnik <0 drugi >0 − zapisujesz wspólną część i masz:
(−x−3+x−3)/x to y= −6/x
4. Pierwszy składnik <0 i drugi <0, zapisujesz wspólną część i w liczniku stosujesz ten
warunek, to masz:
(−x−3−x+3)/x = −2x/x czyli y=−2
21 gru 23:39
kaszojadka: dziękuję bardzo serdecznie @Monika
21 gru 23:48
Monika: Lakonicznie ujmując, rozpatrujesz dla licznika warunki:
1. + i +
2. + i −
3. − i +
4. − i −
Gdyby Ci z któregoś warunku nie wyszła wspólna część, to tego 1 lub 2 lub 3 lub 4 nie bierzesz
pod uwagę.
21 gru 23:54
kaszojadka: Dziękuję
22 gru 00:26