zad
ki: 1. w trojkacie ABC o bokach dlugosci 5,6,7 poprowadono wysokosc prostopadla do boku dlugosci 6
Wykaz ze wysokosc dzieli ten bok na odcinki ktorych dlugosc roznia sie o 4
7 mar 15:11
ki: 2. Wykaz ze liczby a.b.c gdy a=2n+1 b=2n(n+1) c=2n(n+1)+1 gdzie n nalezy do naturalnych
dodatnich,sa dlugosciami bokow trojkata prostokatnego
3.Przyprostokatne trojkata prostokatnego maja dlugosc 6 i 12 Oblicz promien okregu stycznego do
obu przyprostokatnych o srodku nalezacym do przeciwprostokatnej
4.na okregu o promieniu 2 opisano trojkat prostokatny ktorego przeciwprostokatna c ma dlugosc
10 Oblicz pole i obwod trojkata
5.Pole trojkata jest rowna 25√3 a jego obwod 10(2+√3) Oblicz dlugosc okregu wpisanego w ten
trojkat
7 mar 15:14
Godzio:

x+y = 6
x = 6−y
h
2 + x
2 = 25
h
2 + y
2 = 49 −
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x
2 − y
2 = −24
(6−y)
2 − y
2 = −24
36 − 12y + y
2 − y
2 = −24
−12y = −60
y = 5
x = 1
x = y − 4 c.n.d
7 mar 15:15
Godzio:

2.
sprawdz czy
a
2 + b
2 = c
2
(2n+1)
2 + 4n
2(n+1)
2 = 4n
2(n+1)
2 + 4n(n+1) + 1
dalej sobie poradzisz

3.
https://matematykaszkolna.pl/forum/41438.html
4.
10 = a−2 + b−2
a+b = 14
L = a+b+10 = 24
a+b = 14
a
2 + b
2 = 100
(14−b)
2 + b
2 = 100
196 − 28b + b
2 + b
2 =100
2b
2 − 28b + 96 = 0 /:2
b
2 − 14b + 48
Δ = 4
b
2 < 0 więc odrzucamy
b = 5
a = 9
5.
| | 2P | | 5√3(2−√3) | |
r = |
| = U{50√3}{10(2+√3) = |
| = 5(3−2√3) |
| | a+b+c | | 2−3 | |
7 mar 15:24
ki:

w okregu O i promieniu 5 cm odleglosc cieciwy AB od srodka okregu jest 2 razy mniejsza niz
promien okregu
a)oblicz dlugosc cieciwy AB
b)oblicz pole figury(rysunek i zaokraglij do 2 miejsc po przecinku przyjmij ze pi=3,14
7 mar 15:27
7 mar 15:30
ki: w 4
7 mar 15:35
ki: a sory ok
7 mar 15:36
ki: suma dlugosci przyprostokatnych w trojkacie prostokatnym jest rowna 12 Dla jakich dlugosci tych
bokow pole trojkata jest wieksze od 10?
7 mar 15:38
ki: 8.kolo i kwadrat maja ten sam obwod wykaz ze pole kola jest wieksze od pola kwadratu
7 mar 15:39
ki:
7 mar 15:50
ki: to ostatnie mam
7 mar 15:54
ki: tego nie suma dlugosci przyprostokatnych w trojkacie prostokatnym jest rowna 12 Dla jakich
dlugosci tych
bokow pole trojkata jest wieksze od 10?
7 mar 15:55
ki:
7 mar 16:09
ki:
7 mar 16:18