trójkąt
seba: Przyprostokątne trójkąta prostokątnego mają długości 6 i 12. Oblicz promień okręgu stycznego do
obu przyprostokątnych o środku należącym do przeciwprostokątnej.
6 mar 22:11
Godzio:
| | (6−r)r | | (12−r)r | | 6*12 | |
P = |
| + |
| + r2 = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
6r − r
2 + 12r − r
2 + r
2 = 72
−r
2 + 18r − 72 = 0
Δ = 36
√Δ = 6
czyli r = 12 v r = 6
6 mar 22:21
Godzio: czekaj coś namodziłem
6 mar 22:25
seba: no tam powinno być chyba 2r2 na początku
6 mar 22:29
Godzio: zapomniałem przez 2 r
2 pomnożyć
6r − r
2 + 12r − r
2 + 2r
2 = 72
18r = 72
r = 4
6 mar 22:32
seba: no i gitara, dzięki wielkie
6 mar 22:34