Dane są dwie liczby dodatnie
NN: Dane są dwie liczby dodatnie a i b, przy czym a > b. Doprowadź wyrażenie |3b−4a| − |3a−b| do
prostrzej postaci.
Moje pytanie trzeba zmienić kolejność?
26 lis 22:28
ite:
po prostu wykorzystaj założenie a > b > 0:
skoro a > b ⇒ a − b > 0
więc również 3a − b > 0
skoro a > b ⇒ b − a < 0
więc 3b − 4a < 0
26 lis 22:53
NN: Można prościej?
26 lis 23:25
ite:
wiemy że 3a − b > 0
i teraz korzystamy z własności wartości bezwzględnej
https://matematykaszkolna.pl/strona/15.html
więc możemy zapisać że |3a−b| = 3a−b
oraz skoro 3b − 4a < 0 to możemy zapisać |3b−4a| = −(3b−4a)
czyli
|3b−4a| − |3a−b| = −(3b−4a) − (3a−b)
26 lis 23:33
NN: Spytałem się bo wychodzi wynik −2b+a , a w książce a−2b.
27 lis 11:25
ite:
dodawanie jest działaniem przemiennym
dlatego −2b+a = a+(−2b) = a−2b
27 lis 11:52
chichi:
to jest przecież to samo...
27 lis 11:53
NN: Nie mogę zrozumieć:
|3a−b| = 3a−b
|3b−4a| = −(3b−4a) dlaczego znak minus jest z przodu, a w pierwszym nie?
27 lis 12:50
NN: Chyba nie zauważyłem
27 lis 13:07
NN: Myśli mi się, to ten minus dlaczego jest?
27 lis 13:30
ite:
| | ⎧ | coś gdy jest ono nieujemne | |
| |coś| = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −(coś) gdy jest ono ujemne | |
|3a−b| =
3a−b nieujemne czyli bez minusa
|3b−4a| =
−(3b−4a) z minusem bo jest to wyrażenie ujemne
27 lis 20:56
NN: Dobrze, dlaczego to 3a−b jest nie ujemne, a ma minusa w środku jak 3b−4a. Które to
potem ma na przodzie minusa −3b−4a. Oba są na początku nie ujemne.
Dlaczego potem jest na minusie. Dlaczego tak?
28 lis 08:54
NN: Niech będzie.
28 lis 09:25
ite:
To, które z wyrażeń i dlaczego jest nieujemne, zostało wyjaśnione we wpisie 26 lis 22:53 .
28 lis 11:07
Jolanta: a moze tak
|7−5|=7−5=2 nie zmieniam znaków bo 7>5 i wychodzi po odejmowaniu znak +
|5−7|=|−2|=2
tutaj jest − bo 5<7 trzeba zmienic znaki
|5−7|=−5+7=2
28 lis 12:53
NN: A od czego zależy znak < lub > np. skąd znak < w 3b−4a<0
28 lis 13:43
chichi:
bo masz z polecenia:
a > b, stąd wynika że b − a < 0, pomnożę stronami przez 3 i mam 3b − 3a < 0, wiemy też,
że a > 0, zatem −a < 0, dodając stronami te dwie nierówności mamy, że 3b − 4a < 0
28 lis 13:49
Jolanta: a >b a jest większe od b czyli b<a b jest mniejsze od a
np a=6 b=2 6>2 czyli 2<6
28 lis 17:02