Parametry w równaniu kwadratowym.
frog: Bardzo proszę o pomoc:
Wyznacz te wartości parametru m, dla których równanie x2 + (m + 2)x + m − 4 = 0 ma dwa różne
pierwiastki rzeczywiste takie, że ich suma kwadratów jest minimalna możliwa.
26 lis 20:21
kerajs:
x12+x22=(x1+x2)2−2x1x2=(−m−2)2+m−4=m2+5m
Skoro wyróżnik jest zawsze dodatni to minimum jest w dnie powyższej paraboli, czyli dla m=−5/2
26 lis 20:34
er: Potrzebujemy znaleźć x12+x22
korzystając ze wzorów Vieta mamy
x1+x2=−(m+2)
x1*x2=m−4
x12+x22 = (x1+x2)2−2x1*x2
Spróbuj dalej sam/sama
26 lis 20:45
26 lis 20:45
kerajs:
Ups, zgubiłem −2.
Jeszcze raz:
x12+x22=(x1+x2)2−2x1x2=(−m−2)2−2(m−4)=m2+2m+12
Skoro wyróżnik jest zawsze dodatni to minimum jest w dnie powyższej paraboli, czyli dla m=−1
26 lis 20:49
frog: Również mi tak wyszło, dziękuję raz jeszcze
26 lis 21:39
wmboczek: należałoby jeszcze sprawdzić, że otrzymany m wynik daje 2 różne pierwiastki
26 lis 22:12