Logarytmy
Marta: Cześć, mógłby mi ktoś wyjaśnić sposób rozwiązania tego działania? Licznik rozumiem, korzystam
ze wzoru a
3+b
3, ale nie mam pojęcia jak rozwiązać mianownik.
Podaję linka, bo zadanie było już wyliczone, ale nie wiem jak wyjaśnić mianownik.
https://matematykaszkolna.pl/forum/363533.html
18 paź 16:04
a7: | | log216 | | 4 | |
log516= |
| = |
| |
| | log25 | | log25 | |
log
216=log
22
4=4
18 paź 16:19
wredulus_pospolitus:
najpierw:
log
516 = log
52
4 = 4log
52
mianownik
| | 1 | |
4log52 + log25 − 2 = |
| *(4log25*log52 + log225 − 2log25) = |
| | log25 | |
| | 1 | |
= |
| (4 + log225 − 2log25) a wspomniany log25 z początku 'wylądował' w liczniku |
| | log25 | |
18 paź 16:21
Marta: a z jakiej definicji to jest? A można też tak?
log524 = 4log52 = 4/log25
18 paź 16:23
wredulus_pospolitus:
Własności logarytmów się kłaniają:
1. log
a b
c = c* log
ab
18 paź 16:26
wredulus_pospolitus:
natomiast ja zastosowałem inną własność:
logab * logbc = logac
albo w szczególności:
logab * logba = logaa = 1
18 paź 16:26
wredulus_pospolitus:
no i jeszcze inna własność:
18 paź 16:27
Marta: Czyli mój sposób też jest dobry, te definicje znałam, ale nie rozumiem Twojej, skąd wiadomo
jakie powinno być c? Czy może być dowolne? Takie jakie nam akurat pasuje do zadania?
I na końcu nie rozumiem jeszcze tego, dlaczego (log210)2 = (log10/log2)2 = 1/log22 Czy to
jest z tej samej definicji?
18 paź 16:37
chichi:
"Czy może być dowolne? Takie jakie nam akurat pasuje do zadania?" − tak
"dlaczego (log210)2 = (log10/log2)2 = 1/log22 Czy to
jest z tej samej definicji?" − tak
18 paź 17:35
Marta: Bardzo Wam dziękuję
18 paź 17:37