Logarytmy, wykaż że
polo: Wykaż, że
| 8+log325 | | 1 | |
| +1= |
| |
| log516+log25−2 | | log22 | |
Prosiłbym o pełne rozwiązanie, ponieważ próbowałem już nie jednym sposobem i nigdy nie
doszedłem do czegoś "konkretnego"
5 gru 19:07
Mila:
Po prawej log2(2) ?
5 gru 19:16
polo: Według zbioru tak
5 gru 19:19
Eta:
licznik : ze wzoru a
2+b
3=(a+b)(a
2−ab+b
2)
8+log
225= (2+log
25)(4−2log
25+log
225)
| | 4 | |
mianownik: |
| +log25−1 |
| | log25 | |
mnożąc licznik i mianownik tego ułamka przez log
25
| log25(2+log25)(4−2log25+log225) | |
| +1= |
| 4−2log25+log225 | |
| | (4−2log25+log225)([log25(2+log25) +1] | |
= |
| = |
| | 4−2log25+log225 | |
= log
25(2+log
25)+1= log
225+2log
25+1=(log
25+1)
2=
| | log10 | | 1 | |
= (log25+log22)2 = (log210)2 ( |
| )2= |
| = P |
| | log2 | | log22 | |
5 gru 20:01