jak to w ogole zrobic
beemers: cos3x + 2cosx = 0 dla przedzialu <0 , π>
czy moglby ktos przedstawic rozwiazanie tego zadania
10 paź 19:02
I'm back:
Dwa podejścia do tematu, albo stosujesz wzór na cos(3a) =....
Albo zapisujesz:
Cos3x + cosx + cosx = 0
I stosujesz wzór cosa + cosb dla pierwszej sumy.
10 paź 19:15
beemers: a jaki jest wzor na cos 3a
10 paź 19:19
I'm back:
Cos(3a) = 4cos3a − 3cosa
10 paź 19:22
beemers: a to jest w tablicach gdzues? Bo nie moge niczego takiego znalezc
10 paź 19:27
chichi:
wyprowadź cos(3x) = cos(2x + x), skorzystaj ze wzoru na cos(α + β)
10 paź 19:39
beemers: a wie ktoś jaki ma być dokładnie wynik?
10 paź 20:50
beemers: bo rozpisalem to z tego wzoru ale nie wiem co dalej
10 paź 21:02
I'm back:
To pokaż co masz.
10 paź 21:04
beemers: cos2x * cosx − sin 2x * sinx + 2cosx = 0
i wieem ze cos2x i sin 2x mozna rozpisac ale nie widze zeby do czegos to dazylo
10 paź 21:11
mm:
cos3x+cosx +cosx=0
2cos2x*cosx+cosx=0
cosx(2cos2x+1)=0
..................
a to już "pikuś"
10 paź 21:26
beemers: ale skąd cos3x to 2cos2x*cosx
10 paź 21:42
Jolanta: | | x+y | | x−y | |
cosx+cosy==2cos |
| cox |
| |
| | 2 | | 2 | |
10 paź 21:48
10 paź 21:50
Jolanta: | | 3x+x | | 3x−x | |
cos3x+cosx+cosx=2cos |
| cos |
| +cosx=2cos2xcosx+cosx=cosx(2cos2x+1) |
| | 2 | | 2 | |
10 paź 21:54
beemers: ale cos3x to cos(2x +x) to czemu uzywamy wzoru na cosx + cosy a nie wzoru cos(x + y)
10 paź 22:08
beemers: a dobra bo bierzemy 2 pierwsze juz wiem
10 paź 22:10
Jolanta: Nie uzywamy tego wzoru dodajemy cos 3x do cos x
10 paź 22:11
wredulus_pospolitus:
beemers −−− w pierwszej odpowiedzi w tym wątku zostały Ci podane DWA SPOSOBY rozwiązania.
@mm / @Jolanta rozpisali drugi wspominany tam sposób
11 paź 07:46
wredulus_pospolitus:
a wracając do Twojego pytania z 21:11.
Wzory na sinusa i cosinusa podwojonego kąta się kłaniają

Dodatkowo jedynka trygonometryczna
także będzie potrzebna.
Czyli −−− podstawowe wzory
11 paź 07:47