maturka
kujon: Trudne

Ale podobno da sie zrobić. A matura sie zbliża

x
2 + 3x − 5 = −1
4 paź 21:52
kujon: nikt nie umi

Moja próba
x
2 + 3x − 5 = −1
x
2 + 3x = 4 /:x
x + 3 = 4
x = 1
ale chyba źle
4 paź 21:59
super kujon:
| | 9 | | 9 | | 3 | | 25 | |
x2 + 3x = 4 ⇒ x2 + 3x + |
| = |
| + 4 ⇒ (x + |
| )2 = |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 4 | |
| | 3 | | 5 | | 3 | | 5 | |
x + |
| = − |
| lub x + |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
4 paź 22:08
super kujon:
4 paź 22:09
wredulus_pospolitus:
Δ = ....
i jedziesz
4 paź 22:19
kujon: Nie rozumim
4 paź 22:20
kujon: Δ = b2−4ac
Ale nie ma podanych abc
4 paź 22:20
wredulus_pospolitus:
ojjj ... dobrze, że do matury jeszcze kawał drogi
4 paź 22:22
wredulus_pospolitus:
można też (jak się ma wprawę):
w(x) = x2 + 3x − 4 −−−> w(1) = 1 + 3 − 4 = 0 −−> jeden z pierwiastków:
w(x) = (x−1)(x+4) ... koooniec
4 paź 22:24
K7:
| | 5 | | 3 | |
Przecież jest rozwiązanie, co Wy tu z tą deltą? x = − |
| − |
| = −4 |
| | 3 | | 2 | |
5 paź 00:10
K8:
No to też bez delty

x
2+3x−4=0
x
2−x+4x−4=0
x(x−1)+4(x−1)=0
(x−1)(x+4)=0
x=1 v x= −4
5 paź 00:45
chichi:
no to jeszcze inaczej:
x
2 + 3x − 4 = 0
| | 3 | | 3 | | 25 | | 5 | |
(− |
| − u)(− |
| + u) = −4 ⇔ u2 = |
| ⇔ u = ± |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 2 | |
//biorę u>0 bez straty ogólności//
| | 3 | | 3 | |
x1 = − |
| − u = −4 ∨ x2 = − |
| + u = 1  |
| | 2 | | 2 | |
5 paź 02:09
a7:
x
2+3x−5=−1
x
2+3x−4=0
a=1 b=3 c=−4
Δ=b
2−4ac=3
2−4*1*(−4)=9+16=25
√Δ=5
| | −b−√Δ | | −3−5 | | −b+√Δ | | −3+5 | |
x1= |
| = |
| =−4 lub x2= |
| = |
| =1 |
| | 2a | | 2*1 | | 2a | | 2*1 | |
a tu jeszcze link z potrzebnymi wzorami i wyjaśnieniem
https://matematykaszkolna.pl/strona/54.html
5 paź 07:05
an: Maturę zda, a następnie skończy "Marketing i Zarządzanie" (dosadniej opłaci bycie na liście
studentów) i będzie mgr kujon.
5 paź 10:12
K8:
@
an dobre...
5 paź 14:02
daras: niech idzie na hebraistykę , tam nic nie trzeba robić tylko ...płacić

albo
politologię
5 paź 15:56