Mila:

l: 4x − 3y +22 = 0
3y=4x+22
S=(a,b)− wsp. środka okręgu
Punkty styczności:
P=(a,0)− na osi OX
Na rysunku pomarańczowy okrąg to jeden z okręgów stycznych do prostych k i l
Środek okręgu stycznego do OX i prostej l leży na dwusiecznej kąta między k i l i przechodzi
przez punkt A.
S=(a,−r), A=(0,−1) ∊okręgu, r>0
(0−a)
2+(−1+r)
2=r
2
a
2+1−2r+r
2=r
2
a
2+1=2r
odległość S od punktów styczności:
5r=|4a+3r+22|
5r=4a+3r+22 lub 5r=−4a−3r−22
2r=4a+22 lub 8r=−4a −22
a
2+1=4a+22 lub a
2+1=−a−11/2 (Δ<0)
a
2−4a−21=0 , Δ=100, a=−3 lub a=7
a=−3
r=5
S=(−3,−5)
(x+3)
2+(y+5)
2=25
lub
a=7,r=25
S=(7,−25)
(x−7)
2+(y+25)
2=625 ten okrąg nie zmieści się na tym rysunku