.
sylwiaczek: napisz rownanie okregu przechodzacego przez punkt A(0,−1) ktory jest jednoczesnie styczny do
prostych k: y=0 i l: 4x−3y+22=0
3 lut 14:10
Janek191:

S = ( − 3, − 5)
r = 5
( x + 3)
2 ( y + 5)
2 = 25
3 lut 14:29
Janek191:
( x + 3)2 + ( y + 5)2 = 25
3 lut 14:29
sylwiaczek: skad wyznaczyles srodek i promien?
3 lut 14:29
M: Czy mógłby ktoś to wytłumaczyć?
5 sty 19:25
a@b:

Są dwa takie okręgi :
o
1: ( x+3)
2+(y+5)
2=25
o
2: (x−7)
2+(y+25)
2=625
5 sty 19:55
a@b:

B(a,0) S(a,b) , |b|=r i A(0,−1)
b
2=r
2=|SA|
2= a
2+(b+1)
2 ⇒ a
2+b
2+2b+1=b
2 ⇒ b=−(a
2+1)/2
S(a, −(a
2+1)/2)
| | | 4*a+3(a2+1)/2+(22)| | |
d=|SC|=r i l : 4x−3y+22=0 ⇒ |
| = |b|= (a2+1)/2 |
| | √14+9 | |
8a+3a
2+3+44=5a
2+5
a
2−4a−21=0 i S(a,b) , r=|b|
..................
................
dokończ
5 sty 20:10
salamandra: Mógłby mi ktoś podpowiedzieć co krok po kroku należy tu zrobić? Muszę przerobić dużo zadań z
okręgami, bo kuleję nad nimi.
Podstawowe moje pytanie − jak wykorzystać informację, że okrąg jest styczny do osi x?
Na razie obliczyłem |SA| i mam a2+1+2b+b2 i nie wiem co dalej z tym zrobić.
6 sty 13:55
Jerzy:
Rzędna środka jest równa promieniowi.
6 sty 13:59
salamandra: czyli b = r? dla S(a,b)
6 sty 14:00
a@b:
Wszystko wyjaśniłam wyżej

Nie wiem czego jeszcze nie rozumiesz?
6 sty 14:12
a@b:
r=|b|
6 sty 14:15
salamandra: Zazwyczaj bardziej rozumiem jeśli są jakieś komentarze do rozwiązania, z samego rozwiązania
czasami ciężko mi wszystko wywnioskować.
Na ten moment na przykład nie wiem, czemu z d, nagle zrobiła się |b|, (wiem skąd b, ale nie
wiem skąd ten moduł)
Ja zapisałem to tak:
| | |4a+3a2+32+22| | |
d=r=b = |
| / *5 |
| | 5 | |
| | 3a2+3 | | 3a2+3 | |
4a+ |
| +22 = b v 4a+ |
| +22 = −b |
| | 2 | | 2 | |
| | −a2−1 | |
no i za b wstawiam |
| − też dobrze? |
| | 2 | |
6 sty 14:17
Jerzy:
14:00 tak.
6 sty 14:28
Jerzy:
Ściślej: |b| = r , jak 14:15
6 sty 14:30
salamandra: Czyli mój zapis jest również poprawny?
6 sty 14:32
salamandra: Wyszedł mi zbiór pusty, czyli coś jest nie tak
6 sty 14:38
salamandra: Ok, błąd jest w tym, że faktycznie powinienem użyć |b|, ale mimo to, mam:
| | −a2−1 | |
|4a+3a2+32+22| = 5*| |
| | |
| | 2 | |
I nie wiem jak rozbić te wartości bezwzględne, bo skąd wiem, że jak jedna będzie dodatnia, to
druga nie będzie ujemna?
6 sty 14:48