Oblicz sumę wszystkich miejsc zerowych funkcji
Jjjj: Oblicz sumę wszystkich miejsc zerowych funkcji f(x)= cos 2 w przedziale <0,100π>
2cos2x −1= 0
cosx = √2/2
x1= π/4 + 2kπ
x2 = −π/4 +2kπ
Obliczyłam, że w x1 k=<0,49>, w x2=<1,50>, policzyłam sumę i z obu wyszło 5000π. W
odpowiedziach
jest 10000π, więc wydaje mi się że zapomniałam policzyć cosx=−√2/2. Ile będzie równy x tutaj?
1 wrz 18:09
chichi:
| | π | | π | | kπ | |
cos(2x) = 0 ⇔ 2x = |
| + kπ ⇔ x = |
| + |
| , k∊ℤ |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
tak Ci nie będzie łatwiej? oczywiście że zapomniałaś...
1 wrz 18:13
1 wrz 18:49