x
Pan X: oblicz sumę wszystkich miejsc zerowych funkcji f(x)= cos(2x) gdzie x∊<0,100π>
7 kwi 21:44
Pan X: ktoś wie może przynajmniej jakie będzie największe miejsce zerowe i zarazem ≤100π? Tylko tego
mi brakuje do szczęścia
7 kwi 22:18
Pytający:
| | π | | π | | kπ | |
cos(2x)=0 ⇔ 2x= |
| +kπ ⇔ x= |
| + |
| , k całkowite |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
| | π | | kπ | | 1 | | 1 | |
0≤ |
| + |
| ≤100π ⇒ − |
| ≤k≤200− |
| |
| | 4 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | π | | kπ | | | | π | | 0*π | | π | | 199π | | ( |
| + |
| )+( |
| + |
| ) | | | 4 | | 2 | | 4 | | 2 | |
| |
∑(k=0 do 199)( |
| + |
| )= |
| *200=10000π |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
7 kwi 22:20
Mila:
cos2x=0 dla x∊<0,100π>
| π | | 3π | | 5π | | 399π | |
| , |
| , |
| ,...., |
| |
| 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
liczymy:
k≤199
12 i k∊N
k=199
| | π | | 2π | | 399π | |
ostatnie miejsce zerowe w przedziale : x= |
| + |
| *199= |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
7 kwi 22:43
Pan X: a ile bedzie tych miejsc zerowych, mi wyszlo niby 799 ale nie wierze w to
7 kwi 22:47
Mila:

1) No przecież masz policzoną sumę .Patrz wpis: u Pana
Pytający− 22:20 :
U mnie obliczone:
Czyli masz 200 miejsc zerowych.
albo
2) Bez tego liczenia , z rysunku.
Popatrz na rysunek ; w każdym przedziale o długości 2π masz 4 miejsca zerowe.
50*4=200.
7 kwi 22:56
Pytający:
Wystarczy "Patrz wpis Pytającego", Pani Milo.
7 kwi 23:59
Mila:

Hej.
8 kwi 16:02
Pytający:
Hej, hej!
8 kwi 17:24
Pan X: Dziękuję Wam
8 kwi 19:43