10 sie 14:35
10 sie 14:42
anonim123: gdzie t jest zminną
10 sie 15:13
10 sie 15:27
ite:
− pierwiastek sumy NIE JEST RÓWNY sumie pierwiastków
− (2t2)2 ≠ 4t2
10 sie 15:41
ite:
prawdopodobnie mianownik ułamka podnoszonego do kwadratu ma nie być ani taki jak 14:35 ani
14:42. Ma wynosić 2t.
10 sie 15:48
anonim123: miało być (2t)2 w takim razie jak inaczej to zrobić?
10 sie 15:49
ite:
| | t2−a | |
ma być ( |
| )2 + a pod znakiem pierwiastka ? |
| | 2t | |
10 sie 16:00
anonim123: tak
10 sie 16:04
ite:
to najnormalniej w świecie podnieś do kwadratu, sprowadź do wspólnego mianownika i dodaj,
potem skorzystaj ze wzorów skróconego mnożenia i wróć do zapisu z kwadratem
10 sie 16:08
anonim123: tak zrobiłam tylko coś mi nie wychodzi dalej
10 sie 16:13
123:
mianownik: (2t
2)
2 = 4t
2 ?
10 sie 19:11
anonim123: ma być tak jak napisał Ite w 16:00 pomyliłam się
10 sie 19:13
anonim123: Może ktoś po kolei napisać jak to zrobić?😏
11 sie 14:26
daras: | | t2−a | | t4−2t2a+a2+4t2a | | t4+2t2a+a2 | |
( |
| )2 +a = |
| = |
| = |
| | 2t | | 4t2 | | 4t2 | |
11 sie 14:40
anonim123: Dziękuję 😀 A jak obliczyć ten iloraz zapisany w formie ze wzoru na pochodne żeby dojść do
| t2+a | | 4t−2t2+2a | |
| mi wychodzi |
| ? |
| 2t2 | | 4t2 | |
11 sie 14:53
11 sie 14:53
11 sie 17:15
anonim123: przeliczałam tą różniczkę i wyszło mi tyle ile jest w 14:53 wiem jak różniczkować tylko nie
mogę
wychwycić błędu
11 sie 17:27
daras: Nikt nie będzie ci pomagać jeśli wklejasz swoje bazgroły na zapodaju, tutejszy edytor jest
toporny ale da się to przepisać
masz braki w podstawowych rachunkach

pierwsza linijka dobrze a dalej...
| | t2−a | | (2t)2 −2(t2−a) | | 2t2+2a | | t2+a | |
dx = ( |
| )'dt = |
| dt = |
| dt = |
| dt |
| | 2t | | 4t2 | | 4t2 | | 2t2 | |
i dalej masz do policzenia 3 proste całeczki
| | t2+a | t2+a | | (t2+a)2 | | t4+2t2a+a2 | |
∫ |
|
| dt = ∫ |
| dt = ∫ |
| dt = |
| | 2t | 2t2 | | 4t3 | | 4t3 | |
| | 1 | | a | | dt | | a2 | | dt | |
= |
| ∫tdt + |
| ∫ |
| + |
| ∫ |
| =... |
| | 4 | | 2 | | t | | 4 | | t3 | |
11 sie 17:46
anonim123: a jak pisać znak całki w edytorze?
13 sie 12:36
wredulus_pospolitus:
nad oknem w którym piszesz masz 'podstawowe symbole' ... mniej więcej w połowie masz znak całki
13 sie 15:07
wredulus_pospolitus:
α β γ δ π Δ Ω ∞ ≤ ≥ ∊ ⊂ ∫ ← → ⇒ ⇔ ∑ ≈ ≠
13 sie 15:08