Zbiory A i B są podzbiorami pewnej przestrzeni P
@_@:Które z tych równości są prawdziwe dla dowolnych podzbiorów przestrzeni P? Odpowiedź udowodnij.
a) A\B = A∩B'
b) (A∪B)' = A'∩B'
c) (A∩B)' = A'∪B'
d) (A∩B)∪(A∩B') = A
30 lip 13:01
ite:
Żeby odpowiedzieć na te pytania skorzystaj z trochę inaczej zapisanego diagramu.
30 lip 13:24
@_@: Jak mam udowodnić swoją odpowiedź?
30 lip 13:47
ite:
Na podobnej zasadzie jak Jack w tym wątku https://matematykaszkolna.pl/forum/81719.html czyli pokazując że jest to prawda dla
dowolnego elementu zbioru x i korzystając z praw rachunku zdań.