Harrolfo: Najłatwiej rozwiązać takie zadanie tworzyć samemu odpowiednie zbiory, np:
A = {1,2,3,4,5}
B = {5,6,7,8}
A∪B = {1,2,3,4,5,6,7,8}
Suma zbiorów A i B, a więc elementy z A i B
Więc:
(A∪B)\A = {6,7,8}
Jest to suma zbiorów A i B bez elementów zbioru A
A∩B = {5}
Iloczyn zbiorów, część wspólna zbiorów A oraz B. Tylko 5 się powtarza, więc jest to ta liczba.
Jeśli na przykład zbiór A = {1} a zbiór B = {6} , to A∩B byłoby równe ∅ . Nie byłoby elementu,
który byłby jednocześnie w A oraz w B
B\(A∩B) = {6,7,8}
Patrzymy co było w zbiorze B = {5,6,7,8} i odejmujemy elementy ze zbioru A. W tym wypadku
odjęliśmy tylko element {5}
Teraz sprawdzamy, czy (A∪B)\A = B\(A∩B), a więc porównujemy:
(A∪B)\A = {6,7,8} z B\(A∩B) = {6,7,8} . Dostajemy {6,7,8} = {6,7,8} i o to nam chodziło