Optymalizacja
Raksi: https://pdf.zadania.info/57032.pdf
Punkt B(5,0)
Punkt D(0,
356)
Punkt A(0,0)
| | 6x2−72x+210 | |
Punkt C(x, |
| ) |
| | x2−12x+36 | |
x∊(0,5)
Pole czworokąta największe, gdy pole trójkąta BCD będzie największe.
| | 5 | 7x3−113x2+600x−1050 | |
P(x)= |
|
| , x∊(0,5) |
| | 12 | x2−12x+36 | |
| | 7x3−126x2+756x−1500 | |
P'(x)= |
| , x∊(0,5) |
| | (x−6)3 | |
co dalej? nie mogę znaleźć miejsca zerowego pochodnej, czy coś jest źle?
11 lip 19:46
wredulus_pospolitus:
6x
2 − 72x + 210 = 6(x
2 − 12x + 35) = 6(x
2 − 12 + 36) − 6
nie sądzisz, że jest to 'ździebko' łatwiejszy do rozpatrywania zapis współrzędnych tegoż punktu
11 lip 19:54
wredulus_pospolitus:
więc błędnie masz wyznaczone:
1) punkt B
2) punkt D
ograniczenie 'x' także błędnie przepisane
błąd na błędzie pogania błąd
11 lip 19:59
11 lip 20:02
Raksi: dziękuje za link, wychodzi na to, ze współrzędne mam dobrze wyznaczone.
11 lip 20:11
wredulus_pospolitus:
P
czworokąta = 36 − P
trojkata DCS1 − P
trojkąta BCS2 − P
prostokata CS1S2S3
Gdzie:
S
1(x , 6)
S
3(6,6)
jako, że trójkąty będą trójkątami prostokątnymi, a przyprostokątne będą równoległe do oś OX lub
OY, to mamy:
| | 1 | | 6 | | 1 | | 6 | | 6 | |
PABCD = 36 − |
| x* |
| − |
| (6−x)*(6 − |
| ) − (6−x)* |
| = |
| | 2 | | (6−x)2 | | 2 | | (6−x)2 | | (6−x)2 | |
| | 3x | | 3 | | 6 | | 3x | | 3 | |
= 36 − |
| − 18 + 3x + |
| − |
| = 18 + 3x − |
| − |
| |
| | (6−x)2 | | 6−x | | 6−x | | (6−x)2 | | 6−x | |
11 lip 20:12
Szkolniak: pr. BD : 7x+6y−35=0
P
Δ − pole trójkąta BCD
d − odległość punktu C od prostej BD
| | | | 6x2−72x+210 | | |7x+6* |
| −35| | | | x2−12x+36 | |
| |
d= |
| = |
| | √72+62 | |
| | | | 7x(x−6)2 | | 36(x−5)(x−7) | | 35(x−6)2 | | | |
| + |
| − |
| | | | | (x−6)2 | | (x−6)2 | | (x−6)2 | |
| |
= |
| = |
| | √85 | |
| | |x(x−5)(7x−48)| | | |x|*|x−5|*|7x−48| | |
= |
| = |
| = |
| | (x−6)2√85 | | (x−6)2√85 | |
| | x(x−5)(7x−48) | |
= |
| |
| | (x−6)2√85 | |
| | 1 | | 1 | | 5 | | x(x−5)(7x−48) | |
PΔ(x)= |
| *|BD|*d= |
| * |
| √85* |
| = |
| | 2 | | 2 | | 6 | | (x−6)2√85 | |
| | 5 | | 7x3−83x2+240x | |
= |
| * |
| |
| | 12 | | (x−6)2 | |
| | 5 | | (x−6)2(21x2−166x+240)−2(x−6)(7x3−83x2+240x) | |
PΔ'(x)= |
| * |
| = |
| | 12 | | (x−6)4 | |
| | 5 | | 7x4−168x3+1512x2−5976x+8640 | |
= |
| * |
| |
| | 12 | | (x−6)4 | |
P
Δ'(x)=0
7x
4−168x
3+1512x
2−5976x+8640=0
| | 5976 | | 8640 | |
x4−24x3+216x2− |
| x+ |
| =0 |
| | 7 | | 7 | |
| | 1 | | 1 | |
(x4−12x3+36x2)+(−12x3+180x2− |
| 5976x+ |
| 8640)=0 |
| | 7 | | 7 | |
| | 1 | |
x2(x−6)2+(−12x3+72x2)+ |
| (756x2−5976x+8640)=0 |
| | 7 | |
| | 36 | |
x2(x−6)2−12x2(x−6)+ |
| (21x2−166x+240)=0 |
| | 7 | |
| | 36 | |
x2(x−6)2−12x2(x−6)+ |
| (21x−40)(x−6)=0 |
| | 7 | |
| | 36 | |
x2(x−6)−12x2+ |
| (21x−40)=0 |
| | 7 | |
7x
3−126x
2+756x−1440=0
Dalej nie idę bo nie ma sensu, ani mi się nie chce ani nie mam teraz pomysłu

i tak nie tędy droga, a szkoda mi kasować to wysle
ale na wolframie sprawdziłem i rozwiązaniem równania jest 'dobry' iks
11 lip 20:55
www: Pewnie można jakoś na to wpaść
7(x − 6)3 + 72 = 0
11 lip 21:03
wredulus_pospolitus:
7x
3−126x
2+756x−1440 = 0
7(x
3 − 18x
2 + 108x − y) + (7y − 1440) = 0
7(x
3 − 3*x
2*6 + 3*x*36 − y) + (7y − 1440) = 0 −−−> stąd y = 6
3 = 216
7(x
3 − 3*x
2*6 + 3*x*36 − 216) + 72 = 0
jak dla mnie to zadanie z pewnością nie jest na poziomie maturalnym
11 lip 21:50
Szkolniak: no mi też ono nie pasuje na poziom maturalny, byłem przekonany że po tych moich obliczeniach
coś się ładnie skróci i wyjdzie od razu iks, a tak to idzie się zapędzić w róg i tylko strata
czasu na maturze
chociaż na mojej maturze też było dosyć niestandardowe zadanie i jak zacząłem jednym sposobem,
gdzie myślałem że zrobię, to wychodziły kosmiczne nierówności
11 lip 21:58
Raksi: Szkolniak: w którym roku pisałeś maturę?
11 lip 23:04
Raksi: 11 lip 20:55
ej no ja mam na końcu −1500, czyli z tym gdzieś mam błąd, reszta jest taka sama
11 lip 23:04
Raksi: Ja skorzystałem ze wzoru na pole trójkąta w układzie współrzędnych o wierzchołkach B, C i D
11 lip 23:07
11 lip 23:15
Szkolniak: Raksi ja to pisałem w 2021 r., pamiętam że całkiem przyjemne było te rozszerzenie
11 lip 23:19
Raksi: świetnie rozwiązanie, tylko mnie zastanawia czemu u mnie jest błąd, którego nie umiem znaleźć
11 lip 23:20
Raksi: ja poprawiałem w tamtym roku i mnie zmiotło zamknięte z trygonometrii, otwarte za 6 punktów z
geometrii analitycznej no i w dziedzinie w optymalizacji zapomniałem domknąć przedział i ją
bardziej zawężyć...
11 lip 23:25
Raksi: jest jakaś strona gdzie można za darmo wrzucać zdjęcia i podesłać wam link do nich?
11 lip 23:30
Szkolniak: ja na imgur'a wrzucam, profil założyłem i w sumie nie mam na razie żadnych ograniczeń co do
zdjęć
zamknięte z trygonometrii mi się na szczęście udało

ale w sumie pierwszy raz napotkałem
takie zadanie na maturach, trochę się tam namyślałem jak się za to zabrać i jakimi
sprawdzeniami eliminować te niektóre odpowiedzi
mnie to zmiotło prawdopodobieństwo, cienki z tego jestem i jak zobaczyłem te warunki co tam ma
być spełnione to sobie odpuściłem zabawe
11 lip 23:35