zadanie optymalizacyjne
Krakus:

| | 6x2−72x+210 | |
Na rysunku poniżej przedstawiono fragment wykresu funkcji |
| |
| | x2−12x+36 | |
określonej dla x ∈ (−
∞ ,6) . Wykres ten przecina osie Ox i Oy odpowiednio w punktach B i D
, a punkt A jest początkiem układu współrzędnych. Rozpatrujemy wszystkie czworokąty ABCD , w
których punkt C leży na wykresie funkcji y = f(x) pomiędzy punktami B i D .
Oblicz pierwszą współrzędną wierzchołka C tego z rozpatrywanych czworokątów, którego pole jest
największe.
26 mar 18:36
Krakus: Czy jest ktoś wstanie mi pomóc bo nie wiem jak zacząć?
26 mar 20:11
===:
1) Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkty B i D
2) Zauważ, że pole czworokąta ABCD będzie największe, gdy odległość punktu C od tej
prostej będzie największa
Powodzenia
26 mar 20:32
Krakus: Dzięki
26 mar 20:34
Janek191:
| | 6*( x2 − 12 + 35) | | 6*( x − 5)*( x − 7) | |
f(x) = |
| = |
| |
| | x2 −12 x + 36 | | (x − 6)2 | |
Mamy
| | 105 | | 15 | | 5 | |
f(0) = |
| = 5 |
| = 5 |
| |
| | 18 | | 18 | | 6 | |
B = ( 5, 0)
więc
| | 6*( x − 5)*( x −7) | |
C = ( x, |
| } |
| | ( x −6)2 | |
26 mar 20:34
piotr: pole:
| | 1 | |
P(x) = |
| ( f(0) x + 5 f(x)) |
| | 2 | |
| | 32/3 | |
P'(x) = 0 ⇒ x = 2 (3 − |
| ) |
| | 71/3 | |
26 mar 23:14