Anetka: PomocY

Czy mógł by mi ktoś krok po kroku rozwiązać to zadanie

Bardzo proszę

Miara kąta wpisanego stanowi 120% miary kąta prostego. Jaką miarę ma kąt środkowy oparty
na tym łuku co kąt wpisany
22 lis 09:23
b.: zobacz tu
465 i spróbuj sama

dasz radę
22 lis 10:09
Anetka: Za bardzo skomplikowane jak dla mnie
22 lis 10:38
Anetka: Proszę pomóż mi zrobić to zadanie

22 lis 11:10
adm: Według tw o kącie wpisanym i środkowym, miara kąta środkowego jest dwa razy większa od
miary kąta wpisanego jeśli są oparte na tym samym łuku.
oznaczmy sobie:
|<W| miara kąta wpisanego
|<S| miara kąta środkowego
|<P| miara kąta prostego
Moje oznaczenia mają na celu pomoc w zrozumieniu Ci zadania.
|<W|=120%*|<P| ⇔|<W|=120%*90o⇔|<W|=108o
|<W|=0,5*|<S|
108o=0,5*|<S|⇒|<S|=216o
aha Anetka, sorry to jedno zadanie które robiłam już wieczorem mogło być źle bo się
spieszłyłam i byłam zmęczona
22 lis 11:38
Anetka: ⇔ co ten znak oznacza
22 lis 15:03
adm: zgodnie z logiką matematyczną
⇔ to znak równoważności, wynikanie w obie strony, coś zachodzi wtedy i tylko wtedy
gdy...
⇒ oznacza wynikanie
w swoim zapisie możesz pominąć i pisać po prostu linijka pod linijką
22 lis 21:23