rzuty kostką
probability: Co jest bardziej prawdopodobne: wyrzucenie określonej liczby oczek co najmniej raz w pięciu
rzutach, czy co najmniej dwa razy w 10 rzutach?
9 cze 16:32
I'm back:
P(A) = 1 − (5/6)5
P(B) = 1 − (5/6)10 − 10*(1/6)*(5/6)9
Porownujesz prawdopobienstwa.
9 cze 18:00
probability: A mógłbyś wyjaśnić skąd wziął się wzór na P(B) ?
10 cze 13:01
wredulus_pospolitus:
P(B) = 1 − 'dziesięć razy nie wypadło to co chciałeś' − 'dokładnie raz wypadło to co chciałeś'
10 cze 14:33
wredulus_pospolitus:
I idąc dalej:
P(A) ?>? P(B)
1 − (5/6)
5 ?>? 1 − (5/6)
10 − 10*(1/6)*(5/6)
9
(5/6)
10 + 10*(1/6)*(5/6)
9 ?>? (5/6)
5
| 510 + 10*59 | | 55 | | 6 | |
| ?>? |
| * ( |
| )5 |
| 610 | | 65 | | 6 | |
| 510 + 2*510 | | 55*65 | |
| ?>? |
| |
| 610 | | 610 | |
5
10*(1 + 2) ?>? 5
5*6
5
3*5
5 ?>? 6
5
I w która stronę jest nierówność
10 cze 14:57
probability: oczywiście > sprawdził to już Pepys z Newtonem, chciałem tylko wiedzieć jak sie to liczy
10 cze 17:27
.: Prawidłowa odpowiedź, to
| | 1 | |
P(A) = 1 −(1− |
| )5 ≈ 0,5981 |
| | 6 | |
| | 1 | |
P(B) = 1 −(1− |
| )10 ≈ 0,2455 |
| | 36 | |
14 cze 12:10
14 cze 12:34