proszę o sprawdzenie
anna: Punkty A(−6;5) B(−1;−3) C (2 ; 1) D( 4 ;7) są wierzchołkami czworokąta ABCD
Oblicz współrzędne punktu przecięcia się przekątnych AC i BD
moje obliczenia to
| | 1 | |
prosta AC : y = − |
| x +2 |
| | 2 | |
prosta BD : y = 2x − 1
punkt przecięcia się przekątnych P( x; y )
obliczyłam tak
4x − 2 = −x +4 ⇒ x = 2 to y = 2*2 −1 = 3
| | 6 | | 7 | |
czyli P (2 ; 3) a wynik jest P( |
| ; |
| ) |
| | 5 | | 5 | |
gdzie jest błąd bo jak narysowałam w układzie współrzędnych ten czworokąt to punkt P(2 ; 3)
nie jest przecięciem przekątnych