Funke trybonoetryczbe
Matematyk: Mam np. cosD = 2000 jak obliczyć D? Zadanie z nawigacji.
27 kwi 19:19
chichi:
Funkcja cosinus przyjmuje wartości co najwyżej ze zbioru [−1,1], więc?
27 kwi 19:22
Matematyk: Ale w nawigacji mam tanD=2500 i mam obliczyć D
27 kwi 19:24
Min. Edukacji: Tamten może byc nieskonczony
27 kwi 19:31
Min. Edukacji: Tamten=tangens😉 to nie kosinus
27 kwi 19:31
Min. Edukacji: D= 89o 58' 37,5"
27 kwi 19:33
Matematyk: Minister jak to obliczyles?
27 kwi 19:39
wredulus_pospolitus:
tg D = x −−−> arctg x = D <−−− stąd to obliczył
27 kwi 19:49
Matematyk: I jak tym arcth dalej
27 kwi 19:53
wredulus_pospolitus:
do kalkulatora (albo szukasz w tablicach) i gotowe
27 kwi 19:56
27 kwi 21:04