matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
funkcje
xyz:
Oblicz współczynnik kierunkowy prostej prostopadłej do podanej prostej. a) 5x−7y−3=0
x
y
b)
+
=1
8
12
Bardzo proszę o wytłumaczenie i rozwiązanie
26 kwi 19:40
Min. Edukacji:
https://matematykaszkolna.pl/strona/42.html
26 kwi 20:28
kerajs:
Z iloczynu skalarnego: [−B,A]o[1,a]=0 a) [7,5]o[1,a]=0
−7
a=
5
b)
−1
1
[
,
]o[1,a]=0
12
8
2
a=
3
26 kwi 21:05