Eta:

P
ABO=50 ⇒R=10
AB: x−7y+40=0 wektor SO ⊥ do AB i |AS|=|SO|=5
√2
→ →
to SO =[1,−7] lub [−1,7] ⇒ SO= [ x+5, y−5]
x+5=1 ∧ y−5=−7 v x+5= −1 ∧ y−5=7
x= −4 ∧ y=−2 v x= −6 ∧ y= 12
O=(−4,−2) v O=(−6,12)
o: (x+4)
2+(y+2)
2=100 lub o:( x+6)
2+(y−12)
2=100
========================================
→ →
AS ⊥OS i |AS|=|OS|=5
√2
→
AS= [x+5, y−5] =[ 7,1] lub [−7,−1]
x+5=7 ∧ y−5=1 lub x+5= −7 ∧ y−5= −1
x= 2 ∧ y= 6 lub x= −12 ∧ y= 4
A=(2,6) B=(−12,4)
======================
Eta:
I jeszcze na rys. A=(−12,4) , B=(2,6)