Stosunek dlugosci w rownolegloboku
Kaczapuri: Stosunek długości przekątnych równoległoboku wynosi √4357. Oblicz stosunekdługości
dłuższego boku do krótszego boku tego równoległoboku wiedząc, że
suma sinusów wszystkich kątów wewnętrznych równoległoboku jest równa 2√3
5 kwi 20:05
kotek:

sinα= sinβ to 4sinα=2
√3 ⇒ ..... α=60
o , β=120
o
| | e2 | | 34 | | 43 | |
(*) f2+e2=2(a2+b) i z treści zad. |
| = |
| ⇒ f2= |
| e2 |
| | f2 | | 57 | | 57 | |
100f
2=2*57(a
2+b
2) ⇒ 50f
2=57a
2+57b
2
z tw. cosinusów f
2= a
2+b
2+ab
to 50a
2+50b
2+50ab=57a
2+57b
2
7a
2+7b
2=50ab \ :ab >0
7t
2−50t+7=0
........................
dokończ
5 kwi 20:43
Kaczapuri: Wszystko rozumiem tylko dlaczego sinα= sinβ? @kotek
5 kwi 20:56
kotek:
α+β=180
o ⇒ β= 180
o−α to sinβ= sin(180
o−α)=sinα
jasne?
5 kwi 21:01
Kaczapuri: tak dziekuje @kotek
5 kwi 21:05
Kaczapuri: @kotek jeszcze jedno pytanie, skad sie wzielo f2+e2=2(a2+b)?
5 kwi 21:17
kotek:
W każdym równoległoboku
z tw. cosinusów
e2=a2+b2−2ab*cosα
i f2=a2+b2+2abcosα bo cosβ= −cosα
+ −−−−−−−−−−−−−−
e2+f2= 2a2+2b2
==============
5 kwi 21:20
kotek:
Zamurowało Cię ?
5 kwi 21:37