Kola: W urnie jest 6 kul czarnych, 5 białych i 4 żółte. Wyciągmay losowo kulę i nie ogladając
jej wyciąga,y z pozostałych dwie nastepne. Jakie jest prawdopodobieństwo, ze obie kule
wyciagane w drugim losowaniu sa biale?
21 lis 22:09
b.: przyda się wzór na p-stwo całkowite
1023
bierzemy w tym wzorze
B
1 = { pierwsza kula jest czarna }
B
2 = { pierwsza kula jest biała }
B
3 = { pierwsza kula jest żółta}
oraz
A = { dwie następne są białe }
i liczymy P(A) korzystając z tego wzoru
i dalej jest już nietrudno, trzeba tylko policzyć p-stwa B
1, B
2, B
3
oraz p-stwa warunkowe P(A|B
1), P(A|B
2), P(A|B
3)
np.
P(A|B
1) = P(dwie następne są białe | pierwsza kula jest czarna) =...
[ czyli tu losujemy 2 kule z 5cz, 5b i 4ż ]
...= (5 po 2) / (14 po 2)
22 lis 10:03
janek: (15) +(14) = 1+14! 12!*13*14 13*14 182
(1) (2 ) -------- = -------------= ---------= -------= 91
12!*1*2 12!*2 2 2
22 lis 19:58