Głupie zadanie parametrem
Ola: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których przedział (2,3) jest zawarty w zbiorze
rozwiązań nierówności:
(m+1)x2 +mx+1<0
Chodzi mi głównie o odpowiedź, jednak zastanawia mnie czy jest jakaś metoda na tego typu
zadania? Pierwsze co przychodzi do głowy to liczyć każdy pierwiastek tego równania i nakładać
przedziały na to (deltowe i wynikające z zalozen zadania). Jednak metoda ta jest nie dość ze
czasochłonna to i nie gwarantuje pewności co do rachunków, można łatwo się pomylić.
7 mar 13:44
chichi:
Analiza wykresu po prostu
7 mar 13:50
chichi:
Proszę nie zapominać o przypadku liniowym

Dla
m = −1 nierówność jest postaci:
−x + 1 < 0 ⇔ x > 1 ⇔ x ∊ (1, +
∞), no teraz zauważmy, że (2,3) ⊂ (1, +
∞) zatem?
7 mar 13:53
chichi:
Niech f(x) = (m + 1)x
2 + mx + 1, teraz zauważmy, że ∀m∊R f(0) = 1, a to pozwala nam odrzucić
parę przypadków, teraz rozpatrz co dla a > 0 oraz a < 0 i narzuć dodatkowe warunki dla każdego
z tych a
7 mar 13:57
7 mar 14:00