Jak to udowodnić?
unlad: Udowodnij, że równanie x3 + x −3 = 0 ma dokładnie jedno rozwiązanie w przedziale (1, 2).
2 mar 12:53
unlad: Teraz znalazłam ten wpis:
https://matematykaszkolna.pl/forum/75683.html
Wyszło mi, że:
f'(x) = 3x
2 + 1
f(1) = −1
f(2) = 7
Miejsce zerowe będzie musiało się zawierać między jedynką, a dwójką, bo jest to funkcja
rosnąca.
Czy dobrze rozwiązałam?
2 mar 12:57
chichi:
Funkcja f dana wzorem f(x) = x
3 + x − 3 jest rosnąca w całej swojej dziedzinie!
Jest funkcją ciągłą, zatem może posiadać co najwyżej jedno miejsce zerowe, no i dalej tak jak
napisałaś z faktu iż f(1) < 0 i f(2) > 0 wynika iż istnieje takie c ∊ (1,2) takie, że f(c) = 0
Q.E.D.
2 mar 13:01
unlad: Dziękuję
2 mar 14:46