Wykazac
Kasia: Wykazać ze równanie ma dokładnie jedno rozwiazanie w przedziale (0,1)
x3+6x−2=0
23 sty 12:47
Andrzej: pochodna funkcji x3+6x−2 jest równa 3x2+6, czyli jest zawsze dodatnia,
czyli funkcja jest rosnąca − a to oznacza że może mieć tylko jedno miejsce zerowe
f(0) = −2
f(1) = 5
czyli to jedyne miejsce zerowe jest gdzieś między zerem a jedynką.
23 sty 18:17
Kasia: Ale jak to udowodnić?
23 sty 20:49
Andrzej: O matko, przecież właśnie to jest dowód.
23 sty 22:10
Jack:
funkcja wielomiana jest ciagła na odcinku <a,b> oraz dla f(a)>0 i f(b)<0, zatem z własności
Darboux istnieje taki punkt c∊<a,b>, że f(c)=0...
23 sty 22:15
Jack:
/funkcja wielomianowa
23 sty 22:17
Basia:
f(x) = x3+6x−2
f(0) = −2
f(1) = 5
f(x) = x3+6x−2 jest funkcją ciągłą zatem w przedziale (0,1) musi przyjmować wartość 0
czyli równanie x3+6x−2 = 0 ma w tym przedziale rozwiązanie
f'(x)=3x2+6 > 0 (stale) ⇒
f(x) jest f.stale rosnącą ⇒ wartość 0 przyjmuje raz i tylko raz
czyli równanie x3+6x−2=0 ma jedno i tylko jedno rozwiązanie należące do (0,1)
a więc także do <0,1>
23 sty 22:19
bubu: αβπ⇔⇒
13 paź 15:49