układ równań funkcja homograficzna
hvgcx: Dany jest układ równań
{px+2y=1
{2x+py=2
z niewiadomymi x i y i z parametrem p p∊R
a) wyznacz wszystkie wartości parametru p, dla których ten układ ma rozwiązanie.
Jak rozwiązać dany układ równań bez stosowania macierzy
19 lut 16:43
Imperialny Coroner: Po co tutaj dziękujesz jak nie rozumiesz ?
https://matematykaszkolna.pl/forum/413087.html
Nie ma potrzeby zmieniać nick
Macierze tutaj niepotrzebne
Moze tak
z 1 rownania
px=1−2y
| | 1−2y | |
x= |
| tutaj bym dał p≠0 |
| | p | |
Wyliczone x wstawiam do rownania nr 2 i wyliczam y
Albo z 2 rownania wyliczam x i wstawiam do rownania nr 1
19 lut 17:14
hvgcx: Podziękowałam, bo wiem jak rozwiązać to wyznacznikami, a kolega nie wyjaśnił jak rozwiązać to
podstawianiem/przeciwnymi współczynnikami
innymi sposobami nie wychodzi x=4−p/4−p
2 więc chyba nie do końca twój sposób jest prawidłowy
19 lut 17:27
Imperialny Coroner: Znowu ten jęzor obrzydliwy

Przecież zrobiłem metoda podstawiania
Wyznaczyłem jedna niewiadomą (x) i masz ją podstawic do rownania drugiego
Liczyć tego mi sie nie chce bo to rachunki łatwe
19 lut 17:31
Imperialny Coroner: Natomiast co do metody przeciwnych waspoólczynników to nie bardzo tutaj ją widzę
Ale mogę sie mylić
19 lut 17:42
Mila:
Metoda przeciwnych wsp.
1)
{px+2y=1 /*(−2)
{2x+py=2 /*p i p≠0 (p=0 rozważ osobno)
−2px−4y=−2
2px+p
2y=2p
−−−−−−−−− (+)
−4y+p
2y=2p−2
y(p
2−4)=2p−2
b)
{px+2y=1 /*(−p) i p≠0
{2x+py=2 /*2
−−−−−−−−
−p
2x−2py=−p
4x+2py=4
====== (+)
−2p
2x+4x=−p+4
x*(4−p
2)=4−p
================
=================
19 lut 18:20
Imperialny Coroner:
No tak
Dziękuję za pokazanie na zastosowanie tej metody
19 lut 18:24