funkcja homograficzna
Cho: Dany jest układ równań
{px+2y=1
{2x+py=2
z niewiadomymi x i y i z parametrem p p∊R
a) wyznacz wszystkie wartości parametru p, dla których ten układ ma rozwiązanie.
b) naszkicuj wykres funkcji f(p)=|y/x|, gdzie para (x,y) jest rozwiązaniem tego układu równań i
x=/=0
19 lut 13:52
janek191:
Rozwiąż metodą przy pomocy wyznaczników

W = p
2 − 4 ≠ 0
W
x =
W
y =
itd.
19 lut 14:08
Cho: zadanko jest licealne więc wyznaczniki nie wchodzą w grę
19 lut 14:11
janek191:
To rozwiąż metodą podstawiania lub przeciwnych współczynników
19 lut 14:12
Cho: no tak, to jest chyba najprostsza część tego zadania, chodzi raczej o to co dalej
19 lut 14:17
janek191:
| | 2 − 2 p | |
y = |
| dla p ≠ −2 i p ≠ 2 |
| | 4 − p2 | |
19 lut 14:23
janek191:
| | y | |
Teraz oblicz I |
| I = f( p) |
| | x | |
19 lut 14:25
Cho: a jeśli chodzi o narysowanie funkcji?
19 lut 14:28
janek191:
Trzeba rozpatrzyć przedziały.
| | 2*(p − 1)I | |
f(p) = I |
| |
| | I p − 4 I | |
19 lut 14:31
Cho: dzięki
19 lut 14:42
Mila:
| | 2p−2 | | 2p−8+8−2 | |
f(p)=| |
| =| |
| | |
| | p−4 | | p−4 | |
| | 6 | |
g(p)=2+ |
| →symetria względem OX części wykresu leżącej pod osią OX⇒f(p) |
| | p−4 | |
19 lut 20:09
20 lut 11:19
20 lut 13:10