matma
Karolinka: Kąt rozwarcia stożka ma miarę 120 stopni , a tworząca tego stożka ma długość π .
Oblicz objętość tego stożka.
7 lut 20:36
Eta:

V=πr
2*H
..........
7 lut 21:20
janek191:

l = π
Mamy
h | | h | | 1 | |
| = |
| = sin 30o = |
| ⇒ h = 0,5 π |
l | | π | | 2 | |
| π2 | | 3 | |
r2 = l2 − h2 = π2 − |
| = |
| π2 |
| 4 | | 4 | |
zatem
| 1 | | 1 | |
V = |
| Pp*h = |
| π*r2* h = ... |
| 3 | | 3 | |
7 lut 21:25
7 lut 21:29
janek191:
Pozdrowienia dla ETY

Jak zdrowie?
7 lut 21:32
Eta:
Witam

A zdrowie? jak narazie jest ok
7 lut 22:46
Min. Edukacji: Od czego jest podrecznik i kalkulator
8 lut 06:07
8 lut 09:45