Wycinek z drzewa
Steel: Mógłby ktoś naprowadzić jak wyznaczyć ten promień "r"?
https://matematykaszkolna.pl/forum/408790.html
Przedzieliłem podstawę tego walca dwoma średnicami prostopadłymi, przez co otrzymałem 4
jednakowe
wycinki koła, lecz nie wiem co dalej.
23 sty 15:39
Mila:
D
|OP|=
2
|OP|=r+r√2
D
r+r√2=
2
D
r(1+√2)=
/* (√2−1)
2
(√2−1)*D
r=
2
Dalej masz w linku.
23 sty 16:31
chichi:
D
r2 + r2 = (
− r)2 − stąd otrzymasz to 'r'
2
23 sty 16:37
Steel: Dzięki, już to zrobiłem , tylko wynik jest taki: V = HπD²(8√2 −11)/4 a nie taki jak w linku