walec
DAniel: Z pnia drzewa w kształcie walca o średnicy podstawy D i długości H wycięto cztery przystające
bale w kształcie walca o długości H i największej
możliwej objętości. Oblicz objętość pozostałej części pnia.
1 kwi 08:05
daras:
| | D | |
promień 4 jednakowych walców: r = |
| |
| | 2(1+√2) | |
| | πD2 | | πD2 | |
czyli ΔV =( |
| − |
| )H |
| | 4 | | (1+√2)2 | |
1 kwi 10:01
daras: | | 8√2−3 | |
mozesz się jeszcze pobawić z niewymiernością mianownika...= πD2H |
| |
| | 68 | |
1 kwi 10:04
DAniel: Dzięki
1 kwi 15:51
DAniel: A mogę jeszcze prosić o rysunek i na nie to przedstawić?
2 kwi 22:01