matematykaszkolna.pl
geometria przestrzenna marek: Pole powierzchni graniastosłupa prawidłowego trójkątnego jest równe 163 cm2, a pole powierzchni bocznej tego graniastosłupa jest 7,5 razy większe od pola podstawy. Oblicz wysokość tego graniastosłupa. Zapisz obliczenia. Bardzo proszę o pomoc emotka
13 sty 18:34
chichi: Czy potrafisz zapisać wzór na pole podstawy tego graniastosłupa? Czy potrafisz zapisać wzór na pole pow. bocznej tego graniastosłupa? Czy potrafisz dodawać?
13 sty 18:41
marek: Raczej tak, ale ja proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania a nie o zadawanie pytań
13 sty 18:46
chichi: rysunek
13 sty 18:46
marek: to napisz mi chociaż czy H=53?
13 sty 18:47
marek: policzyłem te zadanie, ale po prostu nie wiem czy mam dobry wynik emotka
chichi: Ale ja się nie pytam czy o co Ty pytasz, bo jeśli jak sam stwierdziłeś "raczej tak" to potrafisz rozwiązać to zadanie, to na co liczysz? Że ktoś zrobi bo Ci się nie chce?
marek: Napisałem, że policzyłem te zadanie i dostałem wynik H=53, chciałbym, żeby ktoś mądrzejszy ode mnie również policzył te zadanie i sprawdził czy jemu również wyszedł taki wynik jak mi emotka pójdę szukać dalej kogoś mądrzejszego w takim razie
13 sty 18:52
chichi: No widzisz otrzymałeś H = 53 przy poleceniu, które różni się od tego co wklepałeś... "Pole powierzchni graniastosłupa prawidłowego trójkątnego jest równe 16√3 cm2" Gdyby polecenie brzmiało tak: Pole powierzchni podstawy graniastosłupa prawidłowego trójkątnego jest równe 16√3 cm2 ... To wówczas otrzymamy H = 53, a tak to...?
13 sty 18:59
marek: no takie miałem polecenie w książce emotka widzisz, ja potrafiłem się domyślić, że chodzi o podstawę i jak się okazuje potrafiłem poprawnie obliczyć te zadanie. Chciałem tylko, żebyś sprawdził czy otrzymałem dobry wynik, a ty nawet tego nie potrafiłeś zrobić polecam cofnąć się do 8 klasy i trochę zadanek policzyć, zamiast zgrywać tutaj kozaka, a tak naprawdę nic nie robić i w niczym nie pomagać. Nie jest ci szkoda marnować czasu na takie pisanie z ludźmi? nie masz co robić? jak już tutaj siedzisz to pomóż komuś, a nie zadajesz durne pytania
13 sty 19:04
chichi: Jesteś przezabawny, Ty się potrafiłeś domyślić tak napisane polecenie bez słowa podstawy na pewno bardziej sugeruje pole powierzchni całej bryły, aniżeli samej podstawy. Wtedy Twoje wyniki można o kant .... rozbić
13 sty 19:06
Mila: Z jakiej to książki?
14 sty 00:15
chichi: Cześć @Mila a czy wiesz może jak nazywa się pozycja z linku, który wkleił @www w tym wątku: https://matematykaszkolna.pl/forum/412573.html
14 sty 00:38
chichi: @Mila ciekawe... Spójrz tu, czyżby nasz Mareczek leciał w balona? https://brainly.pl/zadanie/16757574
14 sty 01:12
Mila: chichi nie wiem , jaka to książka ( z linku), ale już gdzieś to widziałamemotka
14 sty 15:58
Mila: marek, wg podanej treści zadania : Pole powierzchni graniastosłupa jest równe 163 cm2.
 a23 
P=2*

+3*a*H
 4 
Skąd wiesz, że dobrze obliczyłeś dł. wysokości tego graniastosłupa? Pewnie z odpowiedzi. Nie możemy się domyślać treści. Zadania należy rozwiązywać wg podanej treści.
14 sty 16:15
Kacper: chichi nie miałeś podręcznika w szkole ?emotka
15 sty 07:06
chichi: Nie rozumiem? Co to za pytanie xd
15 sty 12:08