geometria przestrzenna
marek: Pole powierzchni graniastosłupa prawidłowego trójkątnego jest równe 16
√3 cm
2, a pole
powierzchni bocznej tego graniastosłupa jest 7,5 razy większe od pola podstawy.
Oblicz wysokość tego graniastosłupa. Zapisz obliczenia.
Bardzo proszę o pomoc
13 sty 18:34
chichi:
Czy potrafisz zapisać wzór na pole podstawy tego graniastosłupa? Czy potrafisz zapisać wzór na
pole pow. bocznej tego graniastosłupa? Czy potrafisz dodawać?
13 sty 18:41
marek: Raczej tak, ale ja proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania a nie o zadawanie pytań
13 sty 18:46
chichi:
13 sty 18:46
marek: to napisz mi chociaż czy H=5√3?
13 sty 18:47
marek: policzyłem te zadanie, ale po prostu nie wiem czy mam dobry wynik
13 sty 18:47
chichi:
Ale ja się nie pytam czy o co Ty pytasz, bo jeśli jak sam stwierdziłeś "raczej tak" to
potrafisz rozwiązać to zadanie, to na co liczysz? Że ktoś zrobi bo Ci się nie chce?
13 sty 18:47
marek: Napisałem, że policzyłem te zadanie i dostałem wynik H=5
√3,
chciałbym, żeby ktoś mądrzejszy ode mnie również policzył te zadanie i sprawdził czy
jemu również wyszedł taki wynik jak mi

pójdę szukać dalej kogoś mądrzejszego w takim razie
13 sty 18:52
chichi:
No widzisz otrzymałeś H = 5
√3 przy poleceniu, które różni się od tego co wklepałeś...
"Pole powierzchni graniastosłupa prawidłowego trójkątnego jest równe 16√3 cm2"
Gdyby polecenie brzmiało tak:
Pole powierzchni
podstawy graniastosłupa prawidłowego trójkątnego jest równe 16√3 cm2 ...
To wówczas otrzymamy H = 5
√3, a tak to...?
13 sty 18:59
marek: no takie miałem polecenie w książce

widzisz, ja potrafiłem się domyślić, że chodzi o
podstawę
i jak się okazuje potrafiłem poprawnie obliczyć te zadanie. Chciałem tylko,
żebyś sprawdził czy otrzymałem dobry wynik, a ty nawet tego nie potrafiłeś zrobić

polecam cofnąć się do 8 klasy i trochę zadanek policzyć, zamiast zgrywać tutaj
kozaka, a tak naprawdę nic nie robić i w niczym nie pomagać. Nie jest ci szkoda marnować
czasu na takie pisanie z ludźmi? nie masz co robić? jak już tutaj siedzisz to pomóż komuś,
a nie zadajesz durne pytania
13 sty 19:04
chichi:
Jesteś przezabawny, Ty się potrafiłeś domyślić tak napisane polecenie bez słowa
podstawy
na pewno bardziej sugeruje pole powierzchni całej bryły, aniżeli samej podstawy. Wtedy Twoje
wyniki można o kant .... rozbić
13 sty 19:06
Mila:
Z jakiej to książki?
14 sty 00:15
14 sty 00:38
14 sty 01:12
Mila:
chichi nie wiem , jaka to książka ( z linku), ale już gdzieś to widziałam
14 sty 15:58
Mila:
marek, wg podanej treści zadania :
Pole powierzchni graniastosłupa jest równe 16
√3 cm
2.
Skąd wiesz, że dobrze obliczyłeś dł. wysokości tego graniastosłupa? Pewnie z odpowiedzi.
Nie możemy się domyślać treści. Zadania należy rozwiązywać wg podanej treści.
14 sty 16:15
Kacper:
chichi nie miałeś podręcznika w szkole ?
15 sty 07:06
chichi:
Nie rozumiem? Co to za pytanie xd
15 sty 12:08