Trapez optymalizacja i styczna
Maciek: Na wykresie fukcji f(x)1/4x2 − 2x wyznacz współrzędne takiego punktu A o odciętej a, a należy
do (0, 8)
, że styczna do paraboli w punkcie A wraz z prostymi o równaniach x=0,y=0, x=4 ogranicza trapez
o najmniejszym
polu oblicz pole tego trapezu.
narazie mam pochodną 1/2x−2
i współczynnik b dla stycznej −1/4x02−4x0
nie wiem co robic prosze o pomoc
13 sty 18:44
chichi:
Zrobiłeś może rysunek do zadania?
13 sty 20:18
13 sty 20:22
chichi:
Jakie tam trapezy będziemy w rzeczywistości będziemy otrzymywać?
Jaka jest wysokość każdego z tych trapezów?
Napisać sparametryzowane przez 'a' równanie stycznej, wyznaczyć punkty przecięcia tej stycznej
odpowiednio z prostymi x=0 oraz x=4, no a reszta już z górki
13 sty 20:22
chichi:
O @
www no i o to właśnie chodziło
13 sty 20:24
chichi:
A tak à propos czy wie ktoś może co to za podręcznik z linku?
13 sty 20:31
Maciek: wychodzi mi (1/2a−2)(x−a)+1/4a2−2a jako rownanie stycznej
potem liczę sume podstaw bo h jest stałe i równe 4
1podstawa= 2a−8−1/2a2+2a+1/4a2−2a 2podstawa= −1/2a2+2a+1/4a2−2a
suma podstaw= 2a−8−a2+4a+1/2a2−4a= −1/2a2+2a−8
13 sty 20:35
chichi:
Mnie wyszło tak jak w tym linku, tam jest dobrze wytłumaczone więc na marne żebym pisał to
samo, zerknij tam, a jeśli coś będzie niejasne to dopytaj
13 sty 20:38
Maciek: i teraz pochodna z sumy wychodzi mi −a+2=0 a=2 ale to wtedy jest maksimum? czyli wychodzi
zle...
13 sty 20:41
Maciek: absolutnie nic z tego podrecznika nie rozumiem
13 sty 20:47
chichi:
Badamy funkcję kwadratową, nie trzeba pochodnej... jej wykresem jest parabola, która może mieć
ramiona skierowane w górę bądź w dół i od tego zależy jakie ekstremum będzie, ale jedno jest
pewne, na pewno w wierzchołku

P.S. Czy zapewniłeś dodatniość wyrażeń opisujących długości podstaw? Jeśli nie, wtedy może
wyjść Ci dla tego argumentu maksimum, ale my
musimy zapewnić tę dodatniość, więc jedyna
opcja to otrzymać tam minimum
13 sty 20:47
Maciek: to ten punkt jest w wierzchołku?
13 sty 20:52
chichi:
Funkcja reprezentująca pole tego trapezu powinna wyrażać się wzorem:
f(a) = a
2 − 4a + 16
Jej wykresem jest parabola z ramionami skierowanymi w górę, zatem funkcja ta osiąga minimum w
wierzchołku:
| | −(−4) | |
p = |
| = 2, zatem f min(2) = 2 2 − 4*2 + 16 = 12  |
| | 2 | |
13 sty 20:56
Maciek: dobra już rozumiem! pominałem wartosc bezwzgledną i zaplątałem się właśnie przez to przy moim
−1/2a2+2a+16 które pownno byc 1/2a2−2a+16 i wtedy wszystko wychodzi dobrze
Dziękuje
13 sty 21:13
chichi:
Na zdrowie
13 sty 21:15
Kacper:
To znany podręcznik do liceum

Jak komuś potrzebny to wiem jaki
15 sty 07:06
ABC: ja uczyłem z Nowej Ery , GWO i WSiP i to raczej nie z tych wydawnictw chyba że jakaś oldschool
wersja
czcionka podobna trochę do Matematyka z Sensem
15 sty 13:26
chichi:
To jak nazywa się ten podręcznik?
15 sty 17:50