Permutacje
Kombinator: na ile sposobów można ustawić w szeregu 4 chłopców i 4 dziewczęta tak aby dwie osoby tej samej
płci nie stały obok siebie
Robię to tak ale gdzieś jest błąd bo inna jest odpowiedź
C1 D1 C2 D2 C3 D3 C4 D4
Pierwszego chłopca na 4 sposoby, pierwszą dziewczynę na 4, kolejnego chłopca na 3 i dziewczynę
też, później na 2,2,1,1 czyli razem 4! *4!
Ponieważ może być też D1 C1 D2 C2 itd to tu tak samo
Ostatecznie (4!)4
Odp jest inna
5 sty 11:51
a7: a jaka jest odpowiedź?
5 sty 12:33
5 sty 12:36
5 sty 12:39
Kombinator: Tak, odp to 1152, zadanie z działu permutacje czyli z samą silną, nie rozumiem tego 2*4!*4! A
czemu nie 4!*4!*4!*4!
5 sty 12:56
a7: jest mniej więcej tak jak napisałeś 11:51 na pierwszym miejscu jedne z czterech chłopców na
drugim jedna z cztererch dziewczyn na trzecim jeden z trzech chłopców itd. Mnożymy razy dwa ,
gdyż mogliśmy zacząć ustawianie od dziewczyny i będzie drugie tyle przypadków czyli w sumie
1152
5 sty 13:00
PW: Ustawiamy najpierw chłopców − można to zrobić na 4! sposobów.
Dziewczęta można ustawiać w pięciu możliwych miejscach − 1. przed pierwszym chłopcem, 2. przed
drugim, 3. przed trzecim, 4. przed czwartym lub 5. po czwartym. Trzeba jednak wybrać cztery
miejsca następujące po sobie, tzn. miejsca (1, 2, 3, 4) lub (2, 3, 4, 5), przy innym wyborze
okazałoby się, że dwóch chłopców stoi obok siebie.
Wybieramy więc jeden z tych dwóch ciągów, przy każdym wyborze ustawiamy dziewczęta na 4!
sposobów.
Odp.:
4!.2.4! = (4!)2.2 = 1152.
5 sty 13:04
a7: jeśli chodzi o wytłumaczenie za pomocą permutacji to chłopcy na 4! sposobów razy dziewczyny 4!
sposobów i razy dwa, bo można zacząć od dziewczyn
2*4!*4!=1152
5 sty 13:05
a7: weźmy dwie dziewczyny i dwóch chłopców
C1 D1 C2 D2
C2 D1 C1 D2
C1 D2 C2 D1
C2 D2 C1 D1
D1 C1 D2 C2
D2 C1 D1 C2
D1 C2 D2 C1
D2 C2 D1 C1
czyli 22!*2!=8
5 sty 13:10
a7: miało być 2*2!*21=8
5 sty 13:10
a7: 2*2!*2!=8
5 sty 13:11