... 5 chłopców i 5 dziewcząt, tak aby dwie osoby tej samej płci nie stały obok
Norbert: Na ile sposobów może ustawić się w szeregu grupa 5 chłopców i 5 dziewcząt, tak aby dwie
osoby tej samej płci nie stały obok siebie?
22 paź 22:05
Aga1.: Czyli chłopak, dziewczyna, chłopak , dziewczyna...
lub dziewczyna, chłopak,dziewczyna , chłopak..
5!*5!+5!*5!=2*5!*5!
22 paź 22:08
Ewelcia: Ustawienie D C D C D C D C D C
2× 5×5 × 4×4 × 3×3 × 2×2 × 1×1 =14.400
2×14.400=28.800
mam nadzieje ze pomogła
24 lut 20:00
Ewelcia: D C D C D C D C DC
2× 5×5 × 4×4 × 3×3 × 2×2 × 1×1=14.400
2×14.400=28.800 teraz jest chyba lepiej czytepne
24 lut 20:05