BŁAGAM POMÓŻCIE MI Z TYM
Maja: Dwa zbiorniki, połączone krótkim rurociągiem wyposażonym w zawór, zawierają ten
sam gaz doskonały ( K = 1,4). Przed otwarciem zaworu w pierwszym zbiorniku o objętości
V1 = 1,5 m3 zmierzono ciśnienie P1 = 280 kPa i temperaturę T1 = 350 K. Po otwarciu zaworu i
ustaleniu się parametrów zmierzono: P = 375 kPa i T = 295 K. Zaniedbując straty ciepła do
otoczenia, obliczyć ciśnienie i temperaturę gazu w drugim zbiorniku o objętości V2
= 3 m3 przed otwarciem zaworu.
p1V1=m1RiT1
p2V2=m2RiT2
p(V1+V2)=(m1+m2)RiT
Ri wyliczyłam.
Wiem że zadziała prawo Daltona: p=p1'+p2' gdzie p1' i p2' to ciśnienia cząstkowe przy T i V,
ale żadnym sposobem nie mogę rozdzielić p2 i V2 żeby je wyliczyć.
Błagam, podpowiedzcie mi jak to zrobić, bo już nie mam siły do tego
29 gru 17:12
a7: z "trzeciego"
pV
1+pV
2=(m
1+m
2)R
iT
z tego wyliczasz V
2 i jak masz już V
2
| | m2RiT | |
to wyliczasz p2= |
| |
| | V2 | |
czy o to chodziło?
29 gru 18:03
Maja: | | m2RiT2 | |
V2 już jest dane. A z drugiego wychodzi p2= |
| , tylko że nie ma T2. |
| | V2 | |
29 gru 18:12
a7: to co jest dane a czego brakuje, bo nie wiem
29 gru 18:13
a7: 1. liczymy m1 (z pierwszego)
2.liczymy p ( z trzeciego)
3. liczymy T2 (z drugiego)
teraz ok?
29 gru 18:20
a7: jakie jest Ri?
29 gru 18:21
Maja: Dane: p1, V1, T1, V2, P, V, T, Ri. Do tego prawo Daltona: p=p1'+p2'
Szukane: p2, T2
Faktycznie, źle napisałam. Chodzi o wyliczenie p2, T2
29 gru 18:22
a7: dobra
1. liczymy m1 z pierwszego
2. liczymy m2 z trzeciego
tak?
29 gru 18:37
a7: a znamy p1' lub p2'?
29 gru 18:38
a7: czy to nie jest przemiana izochoryczna (stala objętość)
p1/p2=T1/T2
?
29 gru 18:46
Maja: p1' i p2' da się wyliczyć. Która przemiana ma być izochoryczna?
29 gru 18:55
a7: nie to raczej zły trop
29 gru 18:56
a7: T2=280,4K P2=422,5kPa
29 gru 18:57
a7: jakie sa te dane to podstawimy i zobaczymy czy wyjdzie
29 gru 18:57
a7: tzn. jakie jest Ri oraz p
29 gru 18:58
Maja: Ri=0,4 p=375kPa
29 gru 19:05
a7: a jakie mamy jeszcze wzory? do czego jest ϰ=1,4?
29 gru 19:32
31 gru 01:29