Terma
Maja: BŁAGAM, POMÓŻCIE MI Z TYM

Dwa zbiorniki, połączone krótkim rurociągiem wyposażonym w zawór,
zawierają ten
sam gaz doskonały ( K = 1,4). Przed otwarciem zaworu w pierwszym zbiorniku o objętości
V1 = 1,5 m3 zmierzono ciśnienie P1 = 280 kPa i temperaturę T1 = 350 K. Po otwarciu zaworu i
ustaleniu się parametrów zmierzono: P = 375 kPa i T = 295 K. Zaniedbując straty ciepła do
otoczenia, obliczyć ciśnienie i temperaturę gazu w drugim zbiorniku o objętości V2
= 3 m3 przed otwarciem zaworu.
p1V1=m1RiT1
p2V2=m2RiT2
p(V1+V2)=(m1+m2)RiT
Ri wyliczyłam.
Wiem że zadziała prawo Daltona: p=p1'+p2' gdzie p1' i p2' to ciśnienia cząstkowe przy T i V,
ale żadnym sposobem nie mogę rozdzielić p2 i V2 żeby je wyliczyć.
Błagam, podpowiedzcie mi jak to zrobić, bo już nie mam siły do tego
29 gru 17:21
Maja: Pomyłka, trzeba wyliczyć p2 i T2
29 gru 19:25
daras: z pierwszych dwóch wyznaczasz n1 i n2− to ilość moli tego samego gazu
wstawiasz do trzeciego i wyznaczasz V2
V2 podstawiasz do środkowego i masz p2
29 gru 20:55
29 gru 21:06
Maja: Okej, już wiem jak to zrobić. Źle napisałam, trzeba wyznaczyć p2 i T2, ale już nakierowałeś
mnie na właściwy tor. Dziękuję bardzo
29 gru 21:15