matematykaszkolna.pl
Wyznacz funkcję za pomocą zmiennej i zbadaj jej przebieg sagro: Trafiłem na takie zadanie z starej matury i zastanawiam się jak je zrobić. Pomoże ktoś? W kulę o promieniu R wpisano graniastosłup prawidłowy trójkątny. Wyznacz objętość tego graniastosłupa jako funkcję długości krawędzi jego podstawy i zbadaj przebieg zmienności tej funkcji. Z góry dzięki emotka
25 gru 01:11
wredulus_pospolitus: No dobrze ... a cokolwiek samemu/samej jesteś w stanie zrobić
25 gru 12:08
25 gru 14:35
a7:
 a3 
VGraniastosłupa(a)=Pp*H=

*R2−4a2/3
 4 
25 gru 16:15
a7:
 a23 
poprawka Pp=

4 
25 gru 22:38
sagro: Doszedłem do tego : V = Pp*H Pp = (a23)/4 H z tw pit na podst rysunku: a362 + 12H2
25 gru 22:57
sagro: To wyżej ignorujcie, przez przypadek się wysłało. A więc na podstawie rysunku doszedłem do tego co napisał a7. Nie wiem niestety jak się pozbyć R w tym wzorze aby zostało samo a. Jeśli chodzi o resztę zadania, czyli zbadania przebiegu funkcji to domyślam się że chodzi o obliczenie pochodnej i wyciągnięcie z niej wniosków co już pewnie będę potrafił.
25 gru 23:03
a7: R mamy dane w zadaniu i chyba możemy traktować jak stałą przy liczeniu pochodnej i jeszcze taki link może tez coś pomoże https://forum.zadania.info/viewtopic.php?t=16548
25 gru 23:47
sagro: Możliwe że zadanie nie było do końca sprecyzowane. Tak czy inaczej, dzięki za pomoc
26 gru 02:11