Wyznacz funkcję za pomocą zmiennej i zbadaj jej przebieg
sagro: Trafiłem na takie zadanie z starej matury i zastanawiam się jak je zrobić. Pomoże ktoś?
W kulę o promieniu R wpisano graniastosłup prawidłowy trójkątny. Wyznacz objętość tego
graniastosłupa jako funkcję długości krawędzi jego podstawy i zbadaj przebieg zmienności tej
funkcji.
Z góry dzięki
25 gru 01:11
wredulus_pospolitus:
No dobrze ... a cokolwiek samemu/samej jesteś w stanie zrobić
25 gru 12:08
25 gru 14:35
a7:
| | a√3 | |
VGraniastosłupa(a)=Pp*H= |
| *√R2−4a2/3 |
| | 4 | |
25 gru 16:15
25 gru 22:38
sagro: Doszedłem do tego :
V = Pp*H
Pp = (a2√3)/4
H z tw pit na podst rysunku:
a√362 + 12H2
25 gru 22:57
sagro: To wyżej ignorujcie, przez przypadek się wysłało.
A więc na podstawie rysunku doszedłem do tego co napisał a7. Nie wiem niestety jak się pozbyć R
w tym wzorze aby zostało samo a.
Jeśli chodzi o resztę zadania, czyli zbadania przebiegu funkcji to domyślam się że chodzi o
obliczenie pochodnej i wyciągnięcie z niej wniosków co już pewnie będę potrafił.
25 gru 23:03
25 gru 23:47
sagro: Możliwe że zadanie nie było do końca sprecyzowane. Tak czy inaczej, dzięki za pomoc
26 gru 02:11