matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Udowodnij, że
Gosia:
Udowodnij, że odcinek łączący środki ramion trapezu jest równoległy do podstaw trapezu, a długość tego odcinka jest średnią arytmetyczną długości podstaw. → → Wskazówka: Zauważ, że DC = αAB dla pewnej stałej α
16 gru 21:15
a7:
https://matematykaszkolna.pl/forum/19803.html
16 gru 21:17
b4:
Czworokąt AMND jest równoległobokiem i składa się z dwóch przystających trapezów to EG II AM II DN |EG|=a+b zatem
a+b
|EF|=
2
♣♣♣♣♣♣♣♣
16 gru 21:39