Reaktywacja starego zadania
SzybkaAnka: Hejka!
Mam problem z zadaniem, które już zostało rozwiązane na tym forum, czy mógłby ktoś odpowiedzieć
na pytanie użytkownika "zniwek" z tego pytania? Mam dokładnie ten sam problem...
https://matematykaszkolna.pl/forum/263260.html
Królestwo dla tych co pomogą
15 gru 21:20
wredulus_pospolitus:
wszystkie cztery rozwiązania podstawowe są poprawne ... jednak okres jest BŁĘDNY

błędem jest rozpatrywanie rozwiązań przedziału (π + 2kπ ; 2π + 2kπ)
dlaczego?
Otóż w tym przedziale sinx < 0 , zatem sinx*|cosx| < 0 ... więc nierówność NIE MOŻE być
spełniona

natomiast przy rozwiązywaniu tak jak @fdsf podał:
należałoby napisać:
sin(2x) = 1/2
∧ cosx>0
| | π | |
x1 = |
| + kπ [C[∧ x1∊ (−π/2 + 2kπ ; π/2 + 2kπ)] a ta druga część 'wywala' nam |
| | 12 | |
| | 13π | |
rozwiązania |
| + 2kπ  |
| | 12 | |
to samo dotyczy pozostałych x
k
15 gru 21:52
b4:

Z wykresu :
y=sin(2x)
y=cos(x)
mamy 4 rozwiązania w przedziałach <0,2π>
zatem w przedziale <0, 172π> jest : (172:2)*4=
344 rozwiązań
15 gru 22:52
Min. Edukacji: A gdzie to królestwo
16 gru 06:34
SzybkaAnka: Coś się znadzie

dziękuję serdecznie za pomoc! Zupełnie przeoczylam warunek że sin <0
16 gru 18:02
Min. Edukacji: nie jesteś taka szybka
16 gru 20:20
SzybkaAnka: Hej hej nie bądź taki hop do przodu bo cie sznurówki wyprzedzą...
21 gru 16:38
Min. Edukacji: Buty mam na rzepy🙃
21 gru 19:49