trygonometria
karola: Ile rozwiązań równania sinx|cosx|=1/4 należy do przedziału <0; 172π> ? Proszę o pomoc
29 paź 16:18
Olgaaa: zrób sobie to w dwóch sytuacjach
29 paź 16:37
karola: Tez mi się tak wydaje ale właśnie nie wiem jak
29 paź 17:06
Kacper:
Dla cosx≥0
Dla cosx<0
Liczysz
29 paź 17:20
karola: Dzięki
29 paź 17:42
fdsf: Witam chciałbym się odnieść do tego zadanka
wyliczam oraz widnieją cztery przypadki
Dla cosx≥0
Dla cosx<0
więc w przedziale x∊<0;172π>
każdy z podanego przypadku ma 172 rozwiązania , więc razem mają 4*172=688
odpowiedz jednak jest o polowe mniejsza czyli 344 , czy dobrze mysle ze gdy cosx≥0 to odrzucamy
przypadek x2 oraz gdy cosx<0 to odrzucamy przypadek x4?
22 sty 02:45
PW: Tak, zakładając np. cosx ≥ 0 ograniczamy dziedzinę podstawowego rozwiązania − jest nią suma
przedziałów
| | π | | 3π | |
(1) [0, |
| ]∪[ |
| , 2π), |
| | 2 | | 2 | |
a na takim zbiorze równanie
ma tylko jedno rozwiązanie x
1.
Dobrze by było to zilustrować wykresami z zaznaczoną dziedziną (1) i w ogóle nie mówić o x
2.
22 sty 09:24
zniwek: Siemka, chciałem odnieść się do tego co jest napisane wyżej.
Aktualnie robię to zadanie i zastanawiam się, dlaczego akurat wypadają x2 i x4?
| | 5π | | 17π | |
x2= |
| +kπ, dla k=1, x2= |
| co mieści się w przedziale. |
| | 12 | | 12 | |
| | π | | 13π | |
Natomiast x1= |
| +kπ, dla k=1 x1= |
| co już nie mieści się. |
| | 12 | | 12 | |
Wychodzi mi również 688 rozw i zastanawiam się jak te 2 odrzucić, prosiłbym o wyjaśnienie
11 lut 15:28
Agorax: A dlaczego wy tu piszecie?
28 lis 18:27