Równania trygonometryczne
Pitar: Witam mam problem z dwoma zadaniami z równań trygonometrycznych
Pierwsze wygląda następująco:
podjąłem się wykonania:
| | 1 | | sinx | | cosx | |
sinx− |
| = |
| − |
| /*cosx |
| | cosx | | cosx | | cosx | |
(sinx−cosx)+(−sinxcosx+1)=0
ale po rozpisaniu tego dalej wychodzi mi że dla sinx−cosx=0 x jest równe:
Co już widzę, że jest źle bo odpowiedź to x= 2kπ, k ∊ C
Czy ktoś wie, jak uzyskać ten wynik?
Drugie zadanie wygląda następująco:
cosx+sin2x=0
to zadanie udało mi się rozwiązać lecz nie wiem czy wyniki jakie mi wyszły są poprawne wyszło
mi, że
| | π | | π | | π | | 7 | |
x = |
| +kπ ⋁ x= − |
| +kπ ⋁ x= − |
| +2kπ ⋁ x= |
| π+2kπ |
| | 2 | | 2 | | 6 | | 6 | |
| | 5 | |
Czy te wyniki są poprawne? Ponieważ w odpowiedziach znalazłem że x= − |
| π+2kπ, a nie x= |
| | 6 | |
Z góry dziękuje za każdą odpowiedź
15 gru 00:38
15 gru 00:48
chichi:
Wpierw założenia i później:
| | 1 | |
sin(x)− |
| = tan(x)−1 / *cos(x) |
| | cos(x) | |
sin(x)cos(x)−1−sin(x)+cos(x) = 0
sin(x)cos(x)−sin(x)+cos(x)−1 = 0
sin(x)(
cos(x)−1)+
cos(x)−1 = 0
(cos(x)−1)(sin(x)+1) = 0
cos(x) = 1 ∨ sin(x) = −1
15 gru 00:49
Król Artur:
| | 1 | | sinx | |
sinx − |
| = |
| − 1 /*cosx |
| | cosx | | cosx | |
sinx cosx −1 − sinx + cosx = 0
sinx(cosx − 1) + (cosx − 1) = 0
(cosx − 1)(sinx + 1) = 0
15 gru 00:53
a7: pierwsze:
założenie cosx≠0 ⇒ x≠π/2+kπ (?)
| sinxcosx−1 | | sinx | | cosx | |
| = |
| − |
| |*cosx |
| cosx | | cosx | | cosx | |
sinxcosx−1=sinx−cosx
sinxcosx−sinx=1−cosx
−sinx(−cosx+1)=−cosx+1 |:(−cos+1)
−sinx=0
sinx=0
x=2kπ, k∊C tudzież k∊Z (w każdym bądź razie k należy do całkowitych)
15 gru 00:53
a7: o widzę, że u mnie niestety błąd
15 gru 00:54
chichi:
I to nie jeden
15 gru 00:56
a7: no niestety
15 gru 00:56
chichi:
Już późno, łatwo się pomylić
15 gru 00:57
a7: lepiej byś spróbował podejść do tej dziwnej całki z wątku obok ...
15 gru 00:57
a7: 00:57 ja się mylę i tak i tak niezależnie od pory dnia chyba
15 gru 00:58