Całka oznaczona.
sk222: Bardzo proszę o pomoc z całką:
| | 2x−11x | |
∫ |
| dx na przedziale x∊[0,1] |
| | 2x+5x | |
14 gru 20:13
14 gru 20:16
14 gru 20:20
a7: ja całkiem zapomniałam, że trzeba znaleźć funkcję pierwotną....
14 gru 21:11
sk222: Ktoś miałby pomysł jak tu pierwotną znaleźć?
14 gru 21:44
14 gru 22:16
14 gru 22:20
a7: pomysłu na pierwotną niestety nie mam
14 gru 22:20
a7: @
Mariusz nie umiałbyś takiej całki

bo Wolfram podaje szereg Taylora, jeśli dobrze
wpisałam
14 gru 22:33
Mariusz:
| | 2x+5x | | 2xln(2)+5xln(5) | |
a∫ |
| dx+b∫ |
| dx |
| | 2x+5x | | 2x+5x | |
a+bln(2)=1
a+bln(5)=0
a=−bln(5)
| | 2x | | ln(5) | | 1 | |
∫ |
| dx=− |
| x+ |
| ln|2x+5x| |
| | 2x+5x | | | | | |
Zostaje jeszcze do policzenia całka
14 gru 22:46
Mariusz:
Z drugiej strony możliwe że nie potrzeba nieoznaczonej liczyć
14 gru 22:50
a7: nie rozumiem...czy mógłbyś wyjaśnić?
14 gru 22:56
mat: Na jakim poziomie jest to zadanie? Jaki przedmiot/rok?
Czy miałeś całki zespolone?
14 gru 23:09
Mariusz:
Co do nieoznaczonej to właśnie z tą całką co mi została może być problem
choć Mita ma całkiem niezłe pomysły na całki
Co do tego że nie trzeba liczyć nieoznaczonej to np wzór Leibniza
na różniczkowanie pod znakiem całki czasami pomaga
albo rozkład na sumę funkcji parzystej i nieparzystej
Aby zastosować ten pomysł z rozkładem funkcji podcałkowej
na sumę funkcji parzystej i nieparzystej trzeba całkowany przedział trzeba sprowadzić
do przedziału symetrycznego względem zera
14 gru 23:15
sk222: oj całek zespolonych nie miałem, jestem na pierwszym roku. W poleceniu jest napisane, że z
twierdzenia Newtona−Leibniza, więc jeśli dobrze rozumiem to pierwotne trzeba znaleźć
14 gru 23:15
mat: a skad takie zadanie? Ksiązka/z zajęć?
14 gru 23:17
Mariusz:
Jak z Newtona−Leibniza to pierwotną trzeba znaleźć tyle że znalezienie pierwotnej funkcji
| 11x | |
| będzie problematyczne |
| 2x+5x | |
14 gru 23:19
sk222: z zestawu zadań przygotowanego przez prowadzącą
14 gru 23:24
mat: to bardzo ciekawe...
14 gru 23:25
a7: no to wygląda na to, że prowadząca przedobrzyła (? ? ?)
14 gru 23:28
sk222: @mat ojj tak, niektóre przykłady z tych zestawów są naprawdę baardzo ciekawe, ale cóż poradzić,
taki kierunek

dzięki wielkie za pomoc tak czy tak
14 gru 23:30
Mariusz:
Zadanie by się bardzo uprościło gdyby zamiast 11x było 5x
14 gru 23:30
mat: wynik nie zgadza sie tez z całkąa wyznaczoną numerycznie
− podany przez ciebie wynik to ok −0.82
wolfram podaje jednak ze powinno to byc ok −0.56
14 gru 23:30
Mariusz:
mat a czy tej całki nie dałoby się do Bety sprowadzić
Co miałeś na myśli z tymi zespolonymi
14 gru 23:45
Mariusz: a nie Beta jednak odpada
14 gru 23:51
a7:
| | 2x−(2*11/2)x | | 1−(11/2)x | |
∫ |
| =∫ |
| = |
| | 2x+(5/2)x | | 1+(5/2)x | |
a może tak to zacząć przekształcać (?)
15 gru 00:42
Mariusz:
Chyba wyjdzie ci na to samo co u mnie
| | 11x | |
bo na razie nie widzę pomysłu na całkę ∫ |
| dx |
| | 2x+5x | |
| | 1 | |
U ciebie jest podobnie bo o ile całkę ∫ |
| stosunkowo łatwo byś policzył |
| | | |
| | | |
to całkę −∫ |
| dx będzie trudniej policzyć no chyba że masz |
| | | |
pomysł
na dalsze przekształcenia
15 gru 05:40
a7: jeśli mówisz do mnie (tak rozumiem) to nie umiem dalej policzyć, to był tylko luźno rzucony
pomysł, który może by kogoś na coś naprowadził.
15 gru 06:19
Mariusz:
Mat proponował coś z zespolonymi jednak nie napisał nic więcej
nie wiadomo nawet czy chciał najpierw liczyć nieoznaczoną czy od razu oznaczoną
15 gru 07:10
Mariusz:
Jeżeli chodzi o wartość numeryczną to łatwo napisać program np w C#
do metody trapezów
15 gru 07:11
a7: raczej wygląda to na pracę domową lub przygotowanie do zaliczeń, także nie wiem czy metoda
trapezów (czymkolwiek jest) pomoże
15 gru 07:27
Mariusz:
| | 11x | |
Co do całki ∫ |
| dx |
| | 2x+5x | |
to można by zapisać ją jako
e
x=t
e
xdx=dt
tdx=dt
| | tln11 | |
∫ |
| dt |
| | t1+ln2(1+tln5 − ln2) | |
| | tln(5.5)−1 | |
∫ |
| dt |
| | 1+tln(2.5) | |
| | 1 | |
∫tln(11/(2e))* |
| dt |
| | 1−(−tln(2.5)) | |
i teraz może rozwinąć funkcję podcałkową w szereg
tyle czy przedział zbieżności tego szeregu będzie pokrywał się z przedziałem
po którym całkujemy ?
15 gru 18:57
chichi:
@
Mariusz jak sprawdzałem wynik w wolframie, to jest różny od tego z
20:20 więc albo
prowadzący się kopnął, albo autor przepisał źle całkę, bo wszystko tu wygląda podejrzanie
15 gru 20:55
Mariusz:
| | 11x | |
chichi a ty masz jakiś pomysł na tą całkę ? (wystarczy tylko całka ∫ |
| dx) |
| | 2x+5x | |
Mat wspominał coś o zespolonych
| | 2x | |
Całkę ∫ |
| dx już policzyłem |
| | 2x+5x | |
| | 2x−5x | |
Gdybyśmy mieli całkę ∫ |
| dx zamiast całki |
| | 2x+5x | |
| | 2x−11x | |
∫ |
| dx to by było znacznie łatwiej ją policzyć |
| | 2x+5x | |
jednak wynik całki na podanym przedziale też byłby różny od tego z odpowiedzi
15 gru 21:06
chichi:
@
Mariusz coś tam próbowałem, ale bez większego rezultatu, do całek zespolonych jeszcze nie
dobrnąłem więc w tym temacie się nie wypowiem, ale jedno jest pewne, jeśli Ty nie jesteś w
stanie jej policzyć, to ja nawet nie mam co próbować, bo w całkach Ci do pięt nie dorastam,
ale pomyślę jeszcze nad nią, szukałeś może coś w necie, jakiejś podobnej całki?
15 gru 21:11
Mariusz:
E tam masz już pewnie podwójne , potrójne , krzywoliniowe , powierzchniowe
czyli i tak więcej niż ja bo ja tylko pojedyncze miałem
Niby tam trochę ponad to co miałem w szkole sobie poczytałem np u Fichtenholza
ale przećwiczone to mam tylko pojedyncze
| | 11x | |
Można by spróbować rozwinąć funkcję |
| w szereg |
| | 2x+5x | |
tylko mógłby on nie być szeregiem potęgowym
Poza tym powinien być zbieżny na przedziale <0;1>
15 gru 23:12
chichi:
@
Mariusz właśnie jestem po pierwszych zajęciach za całek podwójnych liczonych dopiero po
prostokątach, na kierunku matematyka ten program tak szybko nie przebiega
15 gru 23:13
Mariusz :
Ja chodziłem na zaoczne informatyki 2004−2008 , jeden rok dłużej przez problemy z pracą
(matura 2000 więc na informatykę nie poszedłem od razu
bo najpierw myślałem nad nauczycielskimi fizyki i matematyki a później
poszedłem do policealnej aby dostać zawód, bo te policealne to nadal średnie są)
i nie miałem z analizy nic więcej ponad to co w średniej
Natomiast teraz na informatyce stosowanej matematykę mają tylko na jednym roku
i z analizy im wewalili
ciągi
granice
szeregi
pochodne
całki pojedyncze (nieoznaczone,oznaczone , niewłaściwe)
całki podwójne
całki potrójne
równania różniczkowe
(równania pierwszego rzędu, drugiego rzędu ,
układy równań różniczkowych, przekształcenie Laplace)
Wywalili im funkcje tworzące za to mieli przekształcenie Z
Jeżeli chcemy rozwiązywać równania rekurencyjne to wg mnie
funkcje tworzące są nieco wygodniejsze w użyciu niż przekształcenie Z
Po wstawieniu funkcji tworzącej do równania rekurencyjnego liniowego
staramy się przedstawić funkcję tworzącą w postaci sumy szeregów geometrycznych
i ich pochodnych
Jeśli współczynniki nie są stałe to wstawiając funkcję tworzącą możemy dostać
równanie różniczkowe które także będzie równaniem liniowym
Spis tematów dla równań różniczkowych wypisałem tu na forum
(przynajmniej tych o których ja czytałem)
Jeżeli chcesz sobie w ferie poczytać o równaniach różniczkowych to spis tematów
masz tutaj
https://matematykaszkolna.pl/forum/385133.html
Gdy ja czytałem o równaniach różniczkowych to korzystałem z kilku podręczników,skryptów
Czasem zdarzało mi się zajrzeć także do tych po rosyjsku
(ale głównie to z tych po polsku korzystałem)
16 gru 00:31
chichi:
@
Mariusz już dawno sobie zapisałem te Twoje podpunkty w notatniku, w następnym semestrze
będę miał przedmiot 'równania różniczkowe' to dopiero będę wkraczał w ten zawiły świat
16 gru 00:48
Mariusz:
W tamtym wątku przedstawiłem spis tematów zgodny z tym jaki podają w podręcznikach i skryptach
ale jeżeli chodzi o równania pierwszego rzędu to można było je pogrupować też trochę inaczej
Pojęcia wstępne to swoją drogą o nich musiałbyś poczytać najpierw
Spośród równań pierwszego rzędu wyróżniamy trzy podstawowe typy
do których będziemy sprowadzać pozostałe omawiane typy równań
1. Równanie o rozdzielonych zmiennych
Równanie postaci y'=f(x)g(y) nazywamy równaniem o rozdzielonych zmiennych
Czasami równanie nie będzie od razu w tej postaci ale można będzie do niej doprowadzić
np przenosząc wyrazy na drugą stronę i rozkładając na iloczyn
Gdy mamy równanie w postaci y'=f(x)g(y)
to dzielimy obustronnie przez g(y) ≠ 0 i całkujemy obustronnie
Na koniec sprawdzamy czy przez założenie g(y) ≠ 0 nie straciliśmy rozwiązań
2. Równanie różniczkowe liniowe
Równanie postaci y'+p(x)y=q(x)
Czy lewa strona równania nie przypomina ci wzoru na pochodną iloczynu ?
Można sprawić aby lewa strona naprawdę była pochodną iloczynu
W tym celu mnożysz równanie przez pewną nieznaną funkcję
y'+p(x)y=q(x) | μ(x)
μ(x)y'+p(x)μ(x)y=μ(x)q(x)
Teraz porównujesz lewą stronę równania ze wzorem na pochodną iloczynu
μ(x)y'+p(x)μ(x)y
f'(x)g(x)+f(x)g'(x)
Teraz możemy przyjąć że f(x)=y(x)
dalej porównujemy nie tyle g(x) co g'(x)
Z pierwszego składnika mamy g'(x)=μ'(x)
z drugiego składnika mamy g'(x)=p(x)μ(x)
Zatem aby wyznaczyć nieznaną funkcję rozwiązujemy równanie różniczkowe
μ'(x)=p(x)μ(x)
Jest ono typu z poprzedniego punktu
ln|μ| = ∫p(x)dx
μ(x) = e
∫p(x)dx
μ(x)y'+p(x)μ(x)y=μ(x)q(x)
(e
∫p(x)dx y)' = e
∫p(x)dx q(x)
e
∫p(x)dx y = ∫e
∫p(x)dx q(x)dx
y = e
−∫p(x)dx ∫e
∫p(x)dx q(x)dx
Innym sposobem rozwiązania tego równania jest tzw uzmiennianie stałej
Rozwiązujesz najpierw pomocnicze równanie y'+p(x)y=0
Jest to równanie typu z poprzedniego punktu
Załóżmy że y
1 jest jakimś rozwiązaniem równania y'+p(x)y=0
Zakładamy że rozwiązanie równania y'+p(x)y = q(x)
jest w postaci y=C(x)y
1 i wstawiamy to do równania
Wtedy rozwiązanie równania liniowego jest sumą wszystkich rozwiązań
tego pomocniczego równania i jednego szczególnego rozwiązania znalezionego
za pomocą tzw uzmiennienia stałej
3. Równanie zupełne
Przypomnijmy sobie jak zdefiniowana jest różniczka zupełna dwóch zmiennych
Teraz przypomnijmy sobie twierdzenie Schwarza o tym że przy pewnych założeniach
pochodne mieszane są równe
Mamy teraz równanie postaci
P(x,y)dx+Q(x,y)dy=0
Teraz spoglądając na postać różniczki zupełnej mamy że
| δF | | δF | |
| =P(x,y) oraz |
| =Q(x,y) |
| δx | | δy | |
Z twierdzenia Schwarza wynika warunek na to aby równanie postaci
P(x,y)dx+Q(x,y)dy=0 było równaniem zupełnym
Gdy masz równanie postaci P(x,y)dx+Q(x,y)dy=0
i podejrzewasz że może być ono zupełne to najpierw sprawdzasz warunek
Gdy okaże się że warunek ten zachodzi to rozwiązujesz układ równań
Jak tan układ rozwiązujesz − otóż wybierasz z tego układu jedno z równań i je całkujesz
Dostajesz wtedy pewną funkcję F(x,y) w której rolę stałej pełni funkcja która
nie jest zależna od zmiennej po której całkowałeś
Aby wyznaczyć tę funkcję wstawiasz funkcję do równania którego jeszcze nie wybrałeś
Wtedy F(x,y)=C jest rozwiązaniem równania w postaci uwikłanej
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Uwagi co co sprowadzania równań jednego typu do równań innego typu
Znam tutaj trzy metody
1. Podstawienie
Tutaj np równanie postaci
| | a1x+b1y+c1 | |
y'=f( |
| ) |
| | a2x+b2y+c2 | |
Licząc pewien wyznacznik możesz sprowadzić to równanie najpierw
do równania wymienionego powyżej
sprowadzasz do równania o rozdzielonych zmiennych (z punktu 1)
Równania takie jak
y'+p(x)y=q(x)y
r
y'=p(x)y
2+q(x)y+r(x) ,
przy założeniu że znana jest jedna konkretna funkcja spełniająca to równanie
sprowadzasz do równania liniowego (z punktu 2)
Gdy równanie jest postaci P(x,y)dx+Q(x,y)dy=0 ale nie zachodzi warunek
| | δP | | δQ | |
wynikający z tw Schwarza tj |
| = |
| |
| | δy | | δx | |
to możesz pomnożyć równanie przez czynnik całkujący
μ(x,y)P(x,y)dx+μ(x,y)Q(x,y)dy=0
| | δμ(x,y)P(x,y) | | δμ(x,y)Q(x,y) | |
i teraz zażądać aby |
| = |
| |
| | δy | | δx | |
Na ogół to równanie trudno rozwiązać , natomiast upraszcza się ono gdy założymy
że μ(x,y) jest określonej postaci
Najłatwiej nam znaleźć czynnik całkujący gdy jest on zależny od jednej zmiennej
μ(x,y) = f(x)
μ(x,y) = g(y)
Nieco trudniej jest gdy czynnik całkujący jest postaci
μ(x,y)=φ(x)ψ(y)
| δφ(x)ψ(y)P(x,y) | | δφ(x)ψ(y)Q(x,y) | |
| = |
| |
| δy | | δx | |
| | dψ | | δP | | dφ | | δQ | |
φ(x)( |
| P(x,y)+ψ(y) |
| )=ψ(y)( |
| Q(x,y)+φ(x) |
| ) |
| | dy | | δy | | dx | | δx | |
| | dψ | | δP | | dφ | | δQ | |
φ(x) |
| P(x,y)+φ(x)ψ(y) |
| =ψ(y) |
| Q(x,y)+ψ(y)φ(x) |
| |
| | dy | | δy | | dx | | δx | |
| | δP | | δQ | | dφ | | dψ | |
φ(x)ψ(y) |
| −ψ(y)φ(x) |
| =ψ(y) |
| Q(x,y)−φ(x) |
| P(x,y) |
| | δy | | δx | | dx | | dy | |
| | δP | | δQ | | dφ | | 1 | | dψ | | 1 | |
φ(x)ψ(y)( |
| − |
| )=φ(x)ψ(y)( |
| * |
| )Q(x,y)− |
| * |
| P(x,y)) |
| | δy | | δx | | dx | | φ(x) | | dy | | ψ(y) | |
| δP | | δQ | | dφ | | 1 | | dψ | | 1 | |
| − |
| = |
| * |
| )Q(x,y)− |
| * |
| P(x,y) |
| δy | | δx | | dx | | φ(x) | | dy | | ψ(y) | |
Jeżeli teraz przyjmiemy że
oraz
to otrzymamy
| δP | | δQ | |
| − |
| =Q(x,y)f(x)−P(x,y)g(y) |
| δy | | δx | |
Jeżeli uda nam się dobrać takie f(x) oraz g(y) aby była spełniona powyższa równość
to uda nam się znaleźć czynnik całkujący o ile będziemy potrafili policzyć potrzebne całki
Innym pomysłem na czynnik całkujący jest założenie że jest on postaci
μ(x,y)=G(ω(x,y))
lecz tutaj bez znajomości funkcji ω(x,y) ,
dość trudno będzie wtedy samemu znaleźć /zgadnąć taką funkcję ω(x,y)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Jeszcze innym pomysłem na sprowadzanie równań jednego typu do równań
innego typu jest wprowadzenie parametru
Przykładem jest tutaj równanie Lagrange czyli równanie postaci
y=f(y')x+g(y')
Różniczkujemy to równanie stronami
y'=f'(y')y''x+f(y')+g'(y')y''
i wprowadzamy parametr
y'=p
p=f'(p)p'x+f(p)+g'(p)p'
p'(f'(p)x+g'(p))=p−f(p)
| dp | |
| (f'(p)x+g'(p))=p−f(p) |
| dx | |
| | dx | |
f'(p)x+g'(p)=(p−f(p)) |
| |
| | dp | |
| dx | | f'(p) | | g'(p) | |
| = |
| x+ |
| |
| dp | | p−f(p) | | p−f(p) | |
Czyli mamy równanie liniowe
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Rozwiązując równanie różniczkowe y'=f(x,y) szukamy zwykle funkcji y(x)
ale czasem łatwiej nam będzie poszukać funkcji x(y)
albo po prostu zostawić rozwiązanie w postaci uwikłanej
16 gru 08:49
chichi:
Dziękuję, również zapiszę sobie ten tekst
16 gru 11:27