Wielomiany
Maciess: m
4 + 2 m
3 − m
2 − 2 m + 1>0
Można to zwinąć w postac iloczynową przez grupowanie? Nie chodzi mi tu o skomplikowaną metode
pana Mariusza, bo to dla mnie wyzsza szkoła jazdy
29 sty 18:56
ICSP: Dla m ≠ 0 masz :
| | 1 | | 1 | |
m2 + |
| = (m − |
| )2 + 2 |
| | m2 | | m | |
Rozważ przypadek gdy m = 0
Potem załóż m ≠ 0
podziel nierówność stronami przez m
2
| | 1 | |
Zastosuj podstawienie t = m − |
| |
| | m | |
29 sty 18:58
Maciess: Dzięki, spróbuje
29 sty 19:04
ABC:
Zauważyć ze wzoru (a+b+c)2=a2+b2+c2+2b+2ac+2bc ,ale to raczej wykracza poza szkołę
średnią
29 sty 19:06
ICSP: Już pierwsze słowo "zauważyć" wykracza poza szkołę średnią
29 sty 19:09
ABC:
na wszelki wypadek mu napiszę żeby mógł sprawdzić
(m
2+m−1)
2 >0
choć to podchodzi właściwie pod współczynniki nieoznaczone które stosuje Mariusz, więc on tego
nie chciał
29 sty 19:13
Maciess: Nie za bardzo wiem jak zastosować to podstawienie. Dzieląc otrzymalem
| | 1 | | 1 | |
m2+2m−2* |
| + |
| Jak tu wcisnąc to t? |
| | m | | m2 | |
29 sty 19:28
mat: (m2+m−1)2=m4+m2+1−2m2−2m+2m3=m4+2m3−m2−2m+1
29 sty 19:31
ABC: zgubileś gdzieś −1 w tym dzieleniu to raz
2(m−1/m)=2t
m2+1/m2=t2+2
29 sty 19:31
Maciess: Rozumiem otrzymałem
t
2+2+2t−1
t
2+2t+1
(t+1)
2
Jak wstawie moje t to nie wygląda to jeszcze tak jak powinno
29 sty 19:57
Mariusz:
ABC to już nie mają łączności dodawania i wzorów skróconego mnożenia ?
To mnie rozbawiłeś
m
4 + 2m
3 − m
2 − 2 m + 1
(m
4 + 2m
3)−(m
2 + 2 m − 1)
(m
4 + 2m
3+m
2)−(2m
2+2m−1)
(m
2+m)
2−(2m
2+2m−1)
| | y | | y | |
(m2+m+ |
| )2−((y+2)m2+(y+2)m+ |
| −1) |
| | 2 | | 4 | |
(y
2−4)(y+2)−(y+2)
2=0
(y+2)(y
2−4−(y+2))=0
(y+2)(y
2−y−6)=0
(y+2)(y−3)(y+2)
(m
2+m−1)
2
29 sty 20:00
Mariusz:
Wielomian czwartego stopnia można rozkładać iloczyn
dwóch trójmianów kwadratowych sprowadzając go najpierw do
postaci różnicy kwadratów albo używając współczynników nieoznaczonych
tzn wymnażając dwa trójmiany kwadratowe w postaci ogólnej i porównując współczynniki
Jeśli zdecydujemy się na wymnażanie trójmianów kwadratowych
to dobrze jest najpierw dobrać takie podstawienie aby suma pierwiastków była równa zero
29 sty 20:10
Maciess: | | y | |
Nie rozumiem dlaczego w 5 linijcie pojawia się |
| |
| | 2 | |
29 sty 20:11
ABC: Maciess nie potrafisz dokończyć metodą ICSP?
(t+1)2>0
t≠−1
m−1/m≠−1 co po pomnożeniu stronami przez m niezerowe
m2−1≠−m
m2+m−1≠0
i to samo wyszło co z tego rozkładu
29 sty 20:13
ABC: Maciess w 5 linijce o 20:00 Mariusz bierze y/2 bo we wzorze są podwojone iloczyny
29 sty 20:16
ICSP: m4 + 2 m3 − m2 − 2 m + 1 = m2[m2 + 2m − m + 2/m + 1/m2] =
\\ t = m − 1/m \\ =
= m2[t + 1]2 = m2[m − 1/m + 1]2 = [m(m − 1/m + 1)]2 = (m2 − 1 + m)2
29 sty 20:17
Maciess: a bo dziś cos kiepsko z myśleniem... Dziękuje ABC i ICSP za pomoc

Panu Mariuszowi również
dziękuje, ale za zrozumienie i opanowanie tej metody wezme się dopiero za jakis czas
29 sty 20:24
Mariusz:
Wielomian w pierwszym nawiasie sprowadzasz do kwadratu korzystając
z wzorów skróconego mnożenia ale zauważ że wielomian w drugim nawiasie
jest trójmianem kwadratowym i musisz go sprowadzić do kwadratu korzystając
z wyróżnika trójmianu kwadratowego
Gdybyś od razu zaczął liczyć wyróżnik trójmianu kwadratowego
mogłoby się okazać że jest on różny od zera i dlatego musisz go uzależnić od jakiejś zmiennej
| | y | |
więc w tym celu wprowadzasz nową zmienną np |
| tak jak u mnie |
| | 2 | |
| | y | |
Wprowadziłem |
| bo ta dwójka będzie się skracać zarówno z tą dwójką |
| | 2 | |
ze wzoru skróconego mnożenia jak i z czwórką z wyróżnika trójmianu kwadratowego
29 sty 20:24
Mariusz:
http://bcpw.bg.pw.edu.pl/dlibra/docmetadata?id=1342
ABC widziałeś tę książkę ?
Mam wątpliwości co do poprawności metody rozwiązywania równań równań trzeciego stopnia
przedstawionej w tej książce
Maciess
Tylko w pewnych szczególnych przypadkach da się rozwiązać równanie czwartego stopnia
bez rozwiązywania równania trzeciego stopnia
Na równanie trzeciego stopnia kilka dość ciekawych zadań jest
w zbiorze u Krysickiego i Włodarskiego
29 sty 20:40
Mila:
1) Trochę teorii.
Równanie :
ax
4+bx
3+cx
2+bx+a=0 ,a≠0
nazywamy równaniem zwrotnymi rozwiązujemy dzieląc obie strony równania przez x
2,
| | 1 | |
a następnie stosujemy podstawienie : t=x+ |
| |
| | x | |
m
4 + 2 m
3 − m
2 − 2 m + 1=0 to równanie nie jest zwrotne.
Ponadto :
m
4 + 2 m
3 − m
2 − 2 m + 1≥0
2)
Jeżeli nie zauważysz , że:
m
4 + 2 m
3 − m
2 − 2 m + 1=(m
2+m−1)
2 to możesz próbować jakoś grupować, albo
przedstawić w postaci iloczynu dwóch trójmianów kwadratowych
m
4 + 2 m
3 − m
2 − 2 m + 1=(m
2+b*m−1)*(m
2+c*m−1)
P=m
4+(b+c)*m
3+(bc−2)*m
2+(−c−b)*m+1
b+c=2
bc−2=−1
−c−b=−2
====
b*c=1 i b+c=2
b*(2−b)=1
−b
2+2b−1=0
b
2−2b+1=0
(b−1)=0
b=1, c=1
⇔m
4 + 2 m
3 − m
2 − 2 m + 1=(m
2+m−1)
2
Δ
Trochę długie, ale zrobione.
3)
Przykłady równań zwrotnych:
3x
4−4x
3−14x
6−4x+3=0
8x
4+14x
3−69x
2+14x+8=0
Rozwiąż wg wskazówki z (1)
29 sty 20:41
ABC: Mariusz tego jeszcze nie czytałem, ale spróbuję się zapoznać i się wypowiem
29 sty 20:45
ABC: Mila ale metodę pokazaną przez ICSP również dawniej uczono w szkole średniej, ja miałem w LO
to podstawienie jako "pseudozwrotne" czy jakoś tak
29 sty 20:52
Mariusz:
Mila problem w tym że wyrazy wolne tych trójmianów kwadratowych
nie muszą być równe minus jeden
Można użyć trzech współczynników nieoznaczonych ale
wtedy suma pierwiastków powinna być równa zero
Dla równań stopnia 5..9 to równanie zwrotne może być nawet przydatne
ale dla równań do czwartego stopnia włącznie są lepsze metody
29 sty 20:52
Mariusz:
ABC u Sierpińskiego był odnośnik do Śniadeckiego
Wypakowując stwórz sobie katalog aby ci nie zaśmieciło pulpitu
29 sty 20:55
Maciess: @Mila
Pytanie odnośnie rownań zwrotnych.
ax4+bx3+cx2+bx+a=0
m4 + 2 m3 − m2 − 2 m + 1
Tutaj przecież współczynniki przy x3 i x są przeciwne. Nie powinny być takie same?
29 sty 21:04
ICSP:
ax4 + bx3 + cx2 + bx +a = 0 − równanie zwrotne : podstawienie t = x + 1/x
ax4 + bx3 + cx2 −bx + a = 0 − równanie pseudozwrotne : podstawienie t = x − 1/x
Znak przy c nie ma znaczenia w żadnym z powyższych typów
29 sty 21:06
Maciess: ax4 + bx3 + cx2 −bx −a = 0 Czy to też bedzie pseudozwrotne? I analogicznie
ax4 + bx3 + cx2 −bx −a = 0 tez?
29 sty 21:21
Mila:
Maciess Napisałam, że Twoje równanie nie jest zwrotne.
Masz wyjaśnienie, to równanie pseudozwrotne.
Mariusz Metoda rozkładu to metoda prób i nie zawsze skuteczna, ale coś trzeba robić
29 sty 21:27
Mariusz:
Jeśli przyjmiesz że
a4(x2+px+q)(x2+rx+s)=a4x4+a3x3+a2x2+a1x+a0
a jeszcze lepiej
(y2−py+q)(y2+py+r)=y4+b2y2+b1y+b0
to nie będzie to metoda prób i błędów
oraz zawsze sprowadzi ona równanie czwartego stopnia do równania trzeciego stopnia
Czasami można uniknąć równań trzeciego stopnia tak jak tutaj
ale na ogół trzeba je rozwiązać aby rozłożyć wielomian czwartego stopnia
Tutaj równanie trzeciego stopnia nawet jeśli wystąpiło to łatwo można było je pogrupować i
wyciągnąć wspólny czynnik
29 sty 21:51
Mariusz:
Jeżeli chcesz się upewnić że wielomian nie ma pierwiastków wielokrotnych to
liczysz NWD(W(m),W'(m)) i wielomian
ma te same pierwiastki co W(m) tylko jednokrotne
NWD(W(m),W'(m)) możesz policzyć algorytmem kolejnych dzieleń
W(m)=m
4 + 2 m
3 − m
2 − 2 m + 1
W'(m)=4m
3+6m
2−2m−2
1/4m+1/8
m
4 + 2 m
3 − m
2 − 2 m + 1 : 4m
3+6m
2−2m−2
−(m
4 +3/2m
3− 1/2m
2−1/2m)
1/2m
3−1/2m
2−3/2m+1
−(1/2m
3+3/4m
2−1/4m−1/4)
−5/4m
2−5/4m+5/4
m+1/2
4m
3+6m
2−2m−2:4m
2+4m−4
−(4m
3+4m
2−4m)
2m
2+2m−2
2m
2+2m−2
0
zatem NWD(W(m),W'(m))=m
2+m−1
29 sty 22:13
Mariusz:
ABC, Mila was chyba jeszcze uczyli pierwiastkować pisemnie
Ten sam pomysł można zastosować do wielomianów
29 sty 22:15
ABC: Mariusz mnie nawet uczyli trzeciego stopnia pierwiastek pisemnie wyciągać, miałem nawiedzoną
nauczycielkę

jak zreformowali program nauczania odeszła z zawodu mając chyba niecałe 50 lat bo nie mogła już
w LO rozwiązywać równań różniczkowych
29 sty 22:21
Maciess: Mila Przykłady które podałaś rozwiąże jutro, bo dziś niestety nawał nauki z innych
przedmiotów.
29 sty 22:33
Mariusz:
Niezła ta nauczycielka
a co do pierwiastków do wiedząc jak działa wyciąganie pierwiastków kwadratowych
to sposób wyciągania pierwiastków trzeciego stopnia można sobie wyprowadzić
(10a+b)2=100a2+20ab+b2
(10a+b)2−100a2=20ab+b2
(10a+b)2−100a2=(20a+b)b
więc dla pierwiastka trzeciego stopnia mielibyśmy
(10a+b)3=1000a3+300a2b+30ab2+b3
(10a+b)3−1000a3=300a2b+30ab2+b3
(10a+b)3−1000a3=(300a2+30ab+b2)b
(10a+b)3−1000a3=((300a2+b2)+30ab)b
Do powyższego można dorobić opis słowny
Przejrzyj tę książkę co ci podesłałem
Chciałbym wiedzieć czy znajdziesz to co budzi moje wątpliwości co do
przedstawionej tam metody
Pamiętasz mola książkowego z matematyka.pl
Wygrzebał skądś całkiem ciekawą metodę rozwiązywania trzeciego stopnia
analogiczną do metody Ferrariego i według mnie ona jest w porządku
natomiast mam wrażenie że metoda z książki Śniadeckiego nie jest do końca poprawna
29 sty 22:49
Mariusz:
Sprawdziłem te równania podane przez Milę
3x4−4x3−14x2−4x+3=0
8x4+14x3−69x2+14x+8=0
i rozwiązując metodą Ferrariego , tj sprowadzając wielomian najpierw do różnicy kwadratów
a później do iloczyny dwóch trójmianów kwadratowych
dostajemy w każdym z tych równań równanie rozwiązujące trzeciego stopnia
w którym łatwo wyciągnąć wspólny czynnik przed nawias
29 sty 23:35
Mariusz:
ax
4 + bx
3 + cx
2 + bx +a = 0
| | b | | c | | b | |
x4 + |
| x3+ |
| x2+ |
| x+1=0 |
| | a | | a | | a | |
| | b | | c | | b | |
(x4 + |
| x3)−(− |
| x2− |
| x−1)=0 |
| | a | | a | | a | |
| | b | | b2 | | b2 | | c | | b | |
(x4 + 2 |
| x3+ |
| x2)−( |
| x2− |
| x2− |
| x−1)=0 |
| | 2a | | 4a2 | | 4a2 | | a | | a | |
| | b | | b2 | | b2−4ac | | b | |
(x4 + 2 |
| x3+ |
| x2)−( |
| x2− |
| x−1)=0 |
| | 2a | | 4a2 | | 4a2 | | a | |
| | b | | b2−4ac | | b | |
(x2+ |
| x)2−( |
| x2− |
| x−1)=0 |
| | 2a | | 4a2 | | a | |
| | b | | y | | b2−4ac | | b | | b | | y2 | |
(x2+ |
| x+ |
| )2−((y+ |
| )x2+( |
| y− |
| )x+ |
| −1)=0 |
| | 2a | | 2 | | 4a2 | | 2a | | a | | 4 | |
| | y2 | | b2−4ac | | b | | b | |
4( |
| −1)(y+ |
| )−( |
| y− |
| )2=0 |
| | 4 | | 4a2 | | 2a | | a | |
| | y | | y | | b2−4ac | | b2 | | 1 | |
4( |
| −1)( |
| +1)(y+ |
| )− |
| ( |
| y−1)2=0 |
| | 2 | | 2 | | 4a2 | | a2 | | 2 | |
| | y | | y | | b2−4ac | | b2 | | 1 | |
( |
| −1)(4( |
| +1)(y+ |
| )− |
| ( |
| y−1))=0 |
| | 2 | | 2 | | 4a2 | | a2 | | 2 | |
| | y | | b2 | | c | | b2 | | b2 | |
( |
| −1)((2y+4)(y+ |
| − |
| )− |
| y+ |
| )=0 |
| | 2 | | 4a2 | | a | | 2a2 | | a2 | |
| | y | | b2 | | 2c | | b2 | | 4c | | b2 | | b2 | |
( |
| −1)(2y2+ |
| y− |
| y+4y+ |
| − |
| − |
| y+ |
| )=0 |
| | 2 | | 2a2 | | a | | a2 | | a | | 2a2 | | a2 | |
| | y | | 2c | | 2b2 | | 4c | |
( |
| −1)(2y2+(4− |
| )y+ |
| − |
| )=0 |
| | 2 | | a | | a2 | | a | |
ax
4 + bx
3 + cx
2 −bx + a = 0
| | b | | c | | b | |
x4+ |
| x3+ |
| x2− |
| x+1=0 |
| | a | | a | | a | |
| | b | | c | | b | |
(x4+ |
| x3)−(− |
| x2+ |
| x−1)=0 |
| | a | | a | | a | |
| | b | | b2 | | b2−4ac | | b | |
(x4+2 |
| x3+ |
| x2)−( |
| x2+ |
| x−1)=0 |
| | 2a | | 4a2 | | 4a2 | | a | |
| | b | | b2−4ac | | b | |
(x2+ |
| x)2−( |
| x2+ |
| x−1)=0 |
| | 2a | | 4a2 | | a | |
| | b | | y | | b2−4ac | | b | | b | | y2 | |
(x2+ |
| x+ |
| )2−((y+ |
| )x2+( |
| y+ |
| )x+ |
| −1)=0 |
| | 2a | | 2 | | 4a2 | | 2a | | a | | 4 | |
| | y2 | | b2−4ac | | b | | b | |
4( |
| −1)(y+ |
| )−( |
| y+ |
| )2=0 |
| | 4 | | 4a2 | | 2a | | a | |
| | y | | y | | b2−4ac | | b2 | | 1 | |
4( |
| +1)( |
| −1)(y+ |
| )− |
| ( |
| y+1)2=0 |
| | 2 | | 2 | | 4a2 | | a2 | | 2 | |
| | y | | y | | b2−4ac | | b2 | | 1 | |
( |
| +1)(4( |
| −1)(y+ |
| )− |
| ( |
| y+1))=0 |
| | 2 | | 2 | | 4a2 | | a2 | | 2 | |
| | y | | b2 | | c | | b2 | | b2 | |
( |
| +1)((2y−4)(y+ |
| − |
| )− |
| y− |
| )=0 |
| | 2 | | 4a2 | | a | | 2a2 | | a2 | |
| | y | | b2 | | 2c | | b2 | | 4c | | b2 | | b2 | |
( |
| +1)(2y2+ |
| y− |
| y−4y− |
| + |
| − |
| y− |
| )=0 |
| | 2 | | 2a2 | | a | | a2 | | a | | 2a2 | | a2 | |
| | y | | 2c | | 2b2 | | 4c | |
( |
| +1)(2y2−(4+ |
| )y− |
| + |
| )=0 |
| | 2 | | a | | a2 | | a | |
Zatem dla równania zwrotnego łatwo równanie rozwiązujące rozłożyć
więc jaka jest korzyść z jego stosowania dla równań do czwartego stopnia włącznie
30 sty 01:27
Mariusz:
ABC skoro w LO mieli równania różniczkowe to sporo materiału wycięli bo
do równań różniczkowych potrzebne są
pochodne i całki − w tym całki podwójne oraz wzór Leibniza
na różniczkowanie pod znakiem całki aby wykazać pewne własności przekształcenia Laplace
Przyda się kilka całek nieelementarnych jak funkcja Γ
Do odwracania przekształcenia Laplace może być przydatna metoda residuów
Z algebry przyda się rozwiązywanie równań wielomianowych ,
rozkład funkcji wymiernej właściwej na sumę ułamków prostych ,liczby zespolone ,
rachunek macierzowy w tym wartości i wektory własne
Przydatne też mogą być rozkłady macierzy takie jak
rozkład LU, diagonalizacja czy rozkład Jordana
Co do równań różniczkowych to wypisałem sobie tematy którymi można by się zająć
0. Pojęcia wstępne np rząd równania całka równania zagadnienie Cauchyego
1. Równanie o rozdzielonych zmiennych
2. Równanie jednorodne
3. Równanie liniowe
4. Równanie Bernoulliego
5. Równanie Riccatiego
*gdy znana jest całka szczególna może być sprowadzone do liniowego pierwszego rzędu
*gdy nie jest znana całka szczególna może być sprowadzone do liniowego drugiego rzędu
ale wtedy już nie jest aż tak łatwo je rozwiązać
*jest jeszcze tzw równanie Riccatiego specjalne
i w pewnych szczególnych przypadkach może być ono sprowadzone do
równania o rozdzielonych zmiennych
6. Równanie zupełne , czynnik całkujący
7. Równanie Lagrange
*różniczkowanie stronami , wprowadzenie parametru,
sprowadzenie do liniowego pierwszego rzędu
8. Równania drugiego rzędu sprowadzalne do równań pierwszego rzędu
9. Równanie liniowe wyższego rzędu o stałych współczynnikach
10. Równanie Eulera
*równanie liniowe które podstawieniem może być sprowadzone do równania liniowego
o stałych współczynnikach
11. Obniżanie rzędu równania liniowego
12. Uzmiennianie stałych
*rozwiązanie równania liniowego niejednorodnego
przez rozwiązanie pewnego układu równań
13. Układy równań różniczkowych
*metoda eliminacji
*metoda Eulera (obliczanie wartości i wektorów własnych lub jak kto woli eksponenty
macierzy)
*metoda całek pierwszych − rozwiązywanie układów równań w postaci symetrycznej
14. Rachunek operatorowy
*przekształcenie Laplace
30 sty 19:44