Trygonometria
Zofija: Rozwiąż nierówność
4sinx−1<0
Rozwiaz równanie: cos3x+cosx−sin3x−sinx=0
2 gru 21:07
sushi:
wzory na cos(3x) i sin(3x) znasz ?
2 gru 21:13
Zofija: Niestety nie
2 gru 22:15
Zofija: A jak nierówność?
2 gru 22:15
2 gru 22:19
sushi:
| | 1 | |
tam może powinno być 4 sin2 x −1 <0 , bo dla |
| nie ma dokładnego kąta (w stopniach) |
| | 4 | |
2 gru 22:21
Mila:
2)
cos(3x)+cosx−sin(3x)−sinx=0
(cos(3x)+cosx)−(sin(3x)+sinx)=0
| | 3x+x | | 3x−x | | 3x+x | | 3x−x | |
2*cos |
| *cos |
| −2*sin |
| *cos |
| =0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
cos(2x)*cosx−sin(2x)*cosx=0
cosx*(cos(2x)−sin(2x) )=0
cosx=0 lub cos(2x)=sin(2x)
| | π | | π | | π | | kπ | |
x= |
| +kπ lub tg(2x)=1⇔2x= |
| +kπ⇔x= |
| + |
| |
| | 2 | | 4 | | 8 | | 2 | |
2 gru 22:39
Zofija: Dziękuję
2 gru 23:30