Wyprowadzenie do wzoru Vietea
Algorytm: Jak dane równanie: x13x23 wyprowadzić do wzorów Vietea?
27 lis 01:13
27 lis 04:30
27 lis 04:30
Algorytm: Dzięki wielkie, a mógłbyś wytłumaczyć krok po kroku o pzrekształceniu takiego typu równania?:
(Interesuje mnie przekształcenie licznika) :
27 lis 11:26
sushi:
a3+b3=...
27 lis 11:28
Algorytm: No właśnie wiem, mam ten wzor na sumę sześcianów :
Powstaje mi taki wzór:
(x1+x2)(x12 − x1x2 + x22)
Tylko jak mam przekształcić to dalej?
27 lis 11:33
sushi:
rób dolne indeksy, bo oczy bolą, albo daj x, y
27 lis 11:36
sushi:
x2+y2= (x+y)2− 2xy
27 lis 11:36
Algorytm: Ok, no to:
(x1 + x2)(x12 − x1x2 + x22)
27 lis 11:36
Algorytm: Aha, no tak.
Dzięki wielkie
27 lis 11:37
Algorytm: Ale czemu −2xy?
27 lis 11:37
sushi:
rozpisz (x+y)2=...
27 lis 11:38
Algorytm: A dobra, nie ważne.
Nie zauważyłem XD
27 lis 11:39
Algorytm: Dzięki wielkie.
27 lis 11:39
sushi:
na zdrowie
27 lis 11:40